Svijet
NITKO NE ŽELI POKOPATI RATNOG ZLOČINCA

Lovac na naciste Efraim Zuroff predlaže da se Priebkeovo tijelo spali
Objavljeno 14. listopada, 2013.
Čak su i crkvene vlasti odbacile mogućnost vjerskog pogreba u Rimu

RIM - Građanske i crkvene vlasti u Italiji poduzet će sve mjere kako bi spriječile da se u Rimu pokopa nacistički zločinac Erich Priebke. Priebke je preminuo u petak u Italiji u 101. godini.

Rimski gradonačelnik Ignacio Marino, koji pripada političkom lijevom centru, rekao je kako bi bila uvreda da se Priebke pokopa u talijanskom glavnom gradu, ističući da će učiniti sve što je u njegovoj moći da to spriječi, javio je Reuters. Crkvene vlasti su također priopćile kako neće održati pogrebni obred za nacističkog zločinca.

Priebke je ranije izrazio želju da bude pokopan pokraj svoje supruge u Argentini, kamo je pobjegao nakon Drugog svjetskog rata, ali su vlasti u Buenos Airesu odbile primiti njegovo tijelo.

Priebke je poricao holokaust i nikada se nije ispričao za jedan od najvećih ratnih zločina u Italiji iz 1944. godine, kada je ubijeno 335 civila.

Prije toga, Priebke je bio jedan od glavnih mučitelja i ubojica u rimskom stožeru Waffen-SS-a i Gestapoa.

Izručen je Italiji 1995. godine, a 1998. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dok mu je 2003. kazna preinačena u kućni pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

U polemiku o tome što učiniti s tijelom umrlog nacista uključio se i poznati lovac na naciste. Posmrtni ostatci nacističkog ratnog zločinca Ericha Priebkea treba poslati u Njemačku i ondje spaliti, izjavio je čelnik Centra “Simon Wiesenthal” Efraim Zuroff.

"Najbolje bi bilo poslati tijelo natrag u Njemačku kako bi bilo spaljeno (...) To bi bio najučinkovitiji put da nacistički zločinac kao što je Priebke ostane bez traga", rekao je čelnik centra koji se bavi potragom za preživjelim nacistima u intervjuu talijanskom dnevniku La Stampa.

Prema njegovim riječima, Njemačka ima "najbolje zakonodavstvo" kojim se može izbjeći da pogreb posluži za neonacistički skup, prenio je AFP.

"Hitlerovo tijelo je, također, spaljeno i to je bilo najbolje rješenje jer je omogućilo uništenje svega što nacizam predstavlja", kazao je Zuroff.

Francuska novinska agencija podsjeća da je Priebkeov odvjetnik izjavio kako bi bivši časnik SS-a trebao biti pokopan u Argentini, gdje je živio nakon Drugog svjetskog rata, međutim, Argentina je priopćila da ne želi prihvatiti njegove posmrtne ostatke. Također, rimske vjerske vlasti priopćile su da ne može biti crkvenog pogreba Priebkea u glavnom gradu Italije.

Nakon rata, Priebke je pobjegao iz britanskog zarobljeničkog logora s vatikanskim dokumentima koje mu je nabavio jedan katolički biskup, podsjeća AFP. U Argentini je kao slobodan čovjek živio oko 40 godina i radio kao učitelj, dok 1994. godine nije izručen Italiji, gdje je osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina.

Naknadno je sud, međutim, Priebkea smjestio u kućni pritvor kod njegova odvjetnika, zbog zdravstvenog stanja zatvorenika.

Priebke je osuđen kao odgovoran za masovno pogubljenje 335 talijanskih civila kod Rima 1944. godine u znak odmazde za napad partizana na SS-ovu postrojbu. Nikada nije izrazio kajanje zbog svog postupanja, navodeći da je jedino izvršavao naredbe. (gs)

Možda ste propustili...

IZRAELSKE SNAGE UŠLE U ISTOČNA PODRUČJA GRADA

Izrael ponovno napao nakon novog poziva na evakuaciju Rafaha

POPLAVE U AFGANISTANU

Tristo mrtvih

Najčitanije iz rubrike