Ekonomija
IZVOZ GOVEDA U EU NIJE DOPUŠTEN DO 2014.

Od 1. rujna kreće analiza na leukozu
Objavljeno 17. kolovoza, 2013.

OSIJEK - Od 1. srpnja 2013. stavljanje u promet na zajedničko EU tržište ili izvoz u treće zemlje živih goveda iz Hrvatske nije dopušten, budući da naša stada ne udovoljavaju zdravstvenim uvjetima u odnosu na enzootsku leukozu goveda, stoji između ostalog na stranicama Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede. Kako se nadalje navodi, na situaciju o pitanju prometa živih goveda Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede je u više navrata upozoravala tijekom proteklog razdoblja, te ona nije neočekivana ni iznenađujuća. “Stavljanje goveda u promet na zajedničko EU tržište, kao i izvoz živih goveda u treće zemlje zakonski je moguće isključivo ako su takva goveda podrijetlom iz stada službeno slobodnih od tuberkuloze, bruceloze i enzootske leukoze goveda. Mjere u svrhu ostvarivanja uvjeta za dodjelu i održavanje statusa stada, regija odnosno države službeno slobodne od enzootske leukoze goveda propisane su Programom iskorjenjivanja i nadziranja enzootske leukoze goveda u Republici Hrvatskoj u 2013. godini. Provedba mjera predviđenih Programom iskorjenjivanja i nadziranja enzootske leukoze goveda u Republici Hrvatskoj započet će 1. rujna 2013.

Valja podsjetiti da je posljednja analiza na leukozu u Hrvatskoj obavljena krajem 2011. godine i da je tada i početkom 2012. godine na području cijele Hrvatske zabilježno oko 1.000 krava zaraženih, od kojih najviše na području Osječko-baranjske županije, oko 600 životinja.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede očekuje da će stavljanje goveda u promet na zajedničko EU tržište biti moguće u drugoj polovini 2014. godine, i to iz stada koja imaju dodijeljen status službeno slobodnih od enzootske leukoze goveda.(Z.R.)

Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike