Ekonomija
OSJEČKI METALAC IMA PERSPEKTIVU

OLT u predstečajnoj nagodbi traži izlaz iz poslovnih teškoća
Objavljeno 8. srpnja, 2013.
Predložen 70-postotni otpis duga prema Poreznoj upravi

OSIJEK - Kakva će biti poslovna sudbina Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva - OLT d.d. Osijek, metaloprerađivačke tvrtke koja je, poslujući s dosta teškoća, prošle godine obilježila 100. obljetnicu od utemeljenja, a koja se sada nalazi u postupku predstečajne nagodbe u Fininu Regionalnom centru Zagreb, saznat će se već uskoro. Naime, Uprava OLT-a prijedlog za pokretanje predstečajne nagodbe podnijela je 2. svibnja, a Regionalni centar Fine Zagreb rješenje o pokretanju toga postupka donio je 27. svibnja. Za povjerenika predstečajne nagodbe imenovan je odvjetnik Krešimir Panjaković iz Osijeka, s liste stečajnih upravitelja. On, pak, ističe da se procedura predstečjane nagodbe odvija bez teškoća, te da će 12. srpnja biti održano i prvo ispitno ročište. Prema njegovim riječima na dan 31. ožujka 2013. godine OLT je prema Poreznoj upravi imao ukupan dug od 28,3 milijuna kuna (glavnica 17,3 i kamate 11 milijuna kuna). Najveći dio glavnice poreznog duga u iznosu od 12,3 milijuna kuna nastao je još 2006. godine okončanjem stečaja, kada su dodijeljene dionice Društva radnicima OLT-a, i to bez naknade. Poreznim nadzorom dodjela navedenih dionica uzeta je kao plaća, te su obračunati svi doprinosi i porezi na nju, a kao osnovica uzeta je nominalna vrijednost dionica. Ta porezna obveza nastala je kao rezultat negospodarskih aktivnosti, odnosno kao izvanredni rashod, te ga kao takvog OLT-u i nije moguće vratiti iz redovitih poslovnih aktivnosti. Dug OLT-a prema dobavljačima na dan 31. ožujka iznosio je 3 milijuna kuna, dok su kupci u isto vrijeme OLT-u dugovali šest milijuna kuna, od kojeg je iznosa, prema procjeni, naplativo 73 posto.

Izvjesna perspektiva

Iz svega toga, prema riječima povjerenika Panjakovića, vidljivo je da OLT ima perspektivu i budućnost te realne izglede za nastavak svoje dugogodišnje djelatnosti - proizvodnje poljoprivredne mehanizacije. Za sve te prethodne godine rada, uz sve teškoće koje su se javljale, proizvodi OLT-a su imali potražnju od kupaca, a tvrtka je posljednih godina ostvarivala približno 15 milijuna kuna prihoda, što daje sigurnost i za budućnost. Prema predloženom planu restrutkiranja financijskog poslovanja, obveze OLT-a prema dobavljačima podmirile bi se u 50-postotnom iznosu, a dug Poreznoj upravi planira se platiti u 30-postotnom iznosu ukupnog duga.

Prema predloženom planu financijskog restrukturiranja predviđena su i financijska sredstva za podmirenje obveza i nabavu planiranog repromaterijala i opreme za nastavak poslovanja iz dugoročnog kredita za obrtna sredstva u visini od oko 30 milijun kuna, na rok otplate od sedam godna. Anuiteti za povrat kredita, smatra Uprava OLT-a, mogli bi se plaćati iz redovnih poslovnih aktivnosti društva, bez opterećenja na tekuću likvidnost i podmirenje novih obveza.

OLT faktor stabilnosti

Naglašava se da bi prihvaćanjem takvog programa restrukturiranja, OLT u sljedećim godinama trebao postati faktor stabilnosti ruralne zajednice te nostiteljem i organizatorom ruralnog razvoja istočne Hrvatske, odnosno cijele regije. Planom operativnog i financijskog restrukturiranja, naime, planira se da OLT postane regionalni lider u proizvodnji poljoprivrednih strojeva i opreme te postrojenja obnovljivih izvora energije, sve to izvoznog usmjerenja. U sljedećih pet godina planira se rast prihoda većom stopom od rashoda. Prihodi bi rasli prosječnom stopom od 8, dok bi rashodi rasli prosječnom stopom od 7,5 posto godišnje. Temelj novih proizvodnih programa je transfer znanja hrvatskih znanstvenika uz implementaciju novih tehnologija. Tržišna pozicija OLT-a pritom u sljedećih pet godina potpuno će se izmijeniti. Na kraju tekućeg planskog razdoblja planiraju se prihodi od 23 milijuna kuna, u kojemu bi program poljoprivredne mehanizacije sudjelovao sa 20 milijuna kuna kuna, a svi ostali programi s tri milijuna kuna. Udio prodaje poljoprivredne mehanizacije na stranim tržištima povećao bi se sa sadašnji 40 posto na 60 posto. Za 2017. godinu plan je u izvozu prodati 60 posto ukupne proizvodnje vrijedne 42 milijuna kuna.

Nikola VUKADINOVIĆ

1. Gradnja d.d. Osijek 64,96% 2. AUDIO 23,69% 3. Željko Biloš 9,96% 4. Mali dioničari 1,39%

ANTE ĆERLUKA, predsjednik Uprave OLT-a
Ugovaramo i nove poslove

Od trenutka otvaranje predstečajne nagodbe OLT je nastavio poslovne aktivnosti, za što mu je otvoren žiro-račun, tako da može redovito obavljati i potrebne financijske transakcije.

-Svih naših 94 uposlenih angažirano je na poslovnim aktivnostima, premda su one zbog općenito teške krize u poljoprivredi, u posljednje vrijeme osjetno smanjene. Ipak, upravo smo završili izradu i montažu novog vodotornja obujma 200 prostornih metara za Belje te ugovorili i još jedan takav objekt za naručitelja iz Brčko (BiH). Posredovanjem našeg novog strateškog partnera, austrijske tvrtke Vogel Not, ugovorili smo i proizvodnju deset dvanaestorednih pneumatskih sijaćica za kupca iz Rusije, vrijednih 150 tisuća eura. Taj naš novi partner omogućava nam da plasiramo naše strojeve preko njegovih predstavništava diljem EU-a - kaže Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a d.d., i zaključuje: “Poslovanje je iznimno teško, no ipak uspijevamo preživjeti i pritom još uvijek redovito isplaćivati plaće zaposlenima, uz nadu da će okončanjem predstečajne nagodbe sve krenuti znatno bolje.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike