Ekonomija
POLJOPRIVREDNICIMA PREVISOKA CIJENA PROIZVODNJE

Mljekari u EU očekuju povoljniju cijenu stočne hrane
Objavljeno 29. lipnja, 2013.

OSIJEK - Jedan od većih problema s kojima se suočavaju proizvođači mlijeka u Hrvatskoj jest cijena koštanja proizvodnje mlijeka, odnosno preskupa stočna hrana. Kaže to i mljekar Anđelko Kopecki iz Lipovljana s kojim smo razgovarali u vrijeme demonstracije strojeva SIP iz Šempetera i Ino iz Brežnica, slovenskih tvrtki koje su poznate po strojevima tzv. zelene linije, a koja je održana na obradivim površinama Poljoprivrednog obrta Kopecki.

Poljoprivredni obrt Kopecki godišnje proizvede 650.000 kilograma mlijeka, a Anđelko Kopecki kaže kako ulaskom u Europsku uniju očekuje pojeftinjenje stočne hrane, a time ujedno i olakšano poslovanje.

Poljoprivredni obrt Kopecki obrađuje 160 hektara zemljišta od čega je 20 ha u njihovom vlasništvu. Na oko 35 hektara zasijane su djetelinsko-travne smjese, na 60 hektara uzgajaju kukuruz, na 30-ak hektara uzgajaju žitarice dok su na ostatku površina zasijane uljarice. No, osnovna djelatnost Poljoprivrednog obrta Kopecki je proizvodnja mlijeka te drže 160 grla goveda od čega je 80 posto simentalske pasmine, a trenutno je 55 grla u mužnji dok je oko 70 grla u proizvodnji. Uz suprugu i oca, Anđelko Kopecki zapošljava još četiri radnika. Farmu, vrijednosti veće od 7 milijuna kuna, sagradili su 2010. godine koristeći operativni program dok se vrijednost cijelog gospodarstva procjenjuje na 20 milijuna kuna jer uključuje, između ostalog, i vrijednu mehanizaciju. Mehanizacija, između ostalog, ima 6 traktora od kojih je jedan u trenutku razgovora upravo bio na putu za Hrvatsku. Kopecki ističe da mu je sva mehanizacija neophodna jer su zbog nepredvidljivih vremenskih prilika agrotehnički rokovi sve kraći, a proizvodnja vlastite stočne hrane je jedini način na koji mogu preživjeti ova, za mljekare, teška vremena.R.Sorić

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike