Ekonomija
6. MEĐUNARODNI SKUP

“Agroglasov“ skup povezao znanstvenike i proizvođače
Objavljeno 28. svibnja, 2013.

VUKOVAR – U Vukovaru je jučer započeo 6. Međunarodni znanstveno-stručni skup koji, s trajnom temom “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“, i ovaj put organizira “Agroglas“, najutjecajniji poljoprivredni časopis u Hrvatskoj, u suorganizaciji s ISTRO – Međunarodnom organizacijom za proučavanje obrade tla i njezinom hrvatskom podružnicom HDPOT, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Trodnevni skup okupio je u hotelu Lav veliki broj znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika iz Hrvatske te zemalja regije Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Među 100-tinjak sudionika su i izlagači 43 znanstvena rada podijeljena u tri sekcije, Biljka – tlo – okoliš, Okolišno prihvatljivo stočarstvo i Ravnoteža u poljoprivredi za ravnotežu u okolišu.

Kako je istaknuto, cilj i ovog Agroglasova skupa jest povezivanje znanosti i neposrednih proizvođača, kao i ukazivanje na mogućnosti poljoprivredne proizvodnje u suglasju s prirodom i okolišem. Ukazujući na značaj upravo takve tematike, svečano je skup u Vukovaru otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.

– Hrvatska ulazi u EU i morali smo usklađivati zakonodavstvo, što je bio težak zadatak, no čeka nas još implementacija svih zakonskih i podzakonskih akata. Direktive EU-a imaju za cilj promijeniti način poljoprivredne proizvodnje da ona bude konkurentna i održiva, a u isto vrijeme da se što više smanje negativni utjecaji na prirodu i okoliš – naglasio je Kurečić.

– Poljoprivreda djeluje na sve sastavnice okoliša, zrak, tlo i vodu. Da bismo to promijenili, važno je da imamo ovakve skupove gdje znanost i struka moraju na neki način predvoditi i pokazati krajnjim korisnicima način na koji se treba proizvoditi. A pritom svi imamo zajednički cilj, a to je da se proizvodi održivo uz zaštitu prirode i okoliša – kazao je Kurečić te je dodao kako, pred vratima EU-a, Hrvatska ima problem s educiranosti poljoprivrednih proizvođača kojih značajan dio, s tradicionalnim načinom rada “s koljena na koljeno“, još nije spreman ravnopravno se uključiti u utakmicu.

Sudionike “Agroglasova“ skupa uvodno je pozdravio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo sa željom za uspješan rad kako bi se na dobrobit svih koristila prirodna bogatstva.

– Čast mi je što je upravo herojski Vukovar i 6. put domaćin ovakvog skupa jer sve ono što će se tijekom tri dana prezentirati, uoči onog što nas čeka ulaskom u EU, ima svoju težinu i stoga što su naši krajnji proizvođači željni znanja – rekao je Sabo.

Podsjetivši kako je poljoprivreda okosnica razvoja Slavonije i Baranje, vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba ukazao je na šansu korištenja europskih fondova za razvoj upravo te grane, ali i na potrebu da hrvatska Vlada formira regionalni fond kako bi se sredstva mogla uspješno i povući.

– Drago mi je što smo se okupili i šestu godinu, s namjerom da pridonesemo boljitku u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i boljitku naše regije, na način da povežemo znanost i proizvođače, što je i uloga našeg časopisa. Ponosan sam što smo opet u Vukovaru koji ima velik značaj i kao grad heroj – rekao je u uvodnom obraćanju član Uprave Glasa Slavonije Marijan Beljan dodavši kako nakon dva dana u Vukovaru završnica skupa slijedi u Višnjici kod Slatine, čime se ujedno promovira i turizam.

Sanja BUTIGAN
SILVA WENDLING
Uloga medija poput “Agroglasa” vrlo je značajna

- Uloga medija poput “Agroglasa” vrlo je značajna jer pomaže da se dostignuća u poljoprivredi pročitaju i primijene u praksi – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling dodajući kako godinama unatrag u toj županiji traje povezanost sa znanstvenicima i fakultetima kako bi se kroz istraživačke projekte razvijala poljoprivreda i očuvao okoliš, kao preduvjet za osiguranje dovoljnih količina hrane.

U organizaciji “Agroglasova” skupa sudjeluju Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Agronomski fakultet iz Zagreba, Hrvatska agencija za hranu, Poljoprivredni institut Osijek i Hrvatska poljoprivredno-savjetodavna služba

Agroglas - “most između znanosti i poljoprivredne proizvodnje“

– “Agroglas” je odlučio preuzeti aktivnu ulogu u transferu znanja u neposrednu poljoprivrednu proizvodnju. Prvi znanstveno-stručni skup organizirali smo prije šest godina, na 6. rođendan izlaženja našeg časopisa – rekla je prije početka skupa glavna urednica “Agroglasa” Roberta Sorić, časopisa koji je po izboru stranih novinara najutjecajniji poljoprivredni časopis u Hrvatskoj. – Htjeli smo dati poseban pečat i hrvatskoj poljoprivredi, i Slavoniji, i gradu heroju Vukovaru. Za trajnu temu “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“ odlučili smo se zato što se poljoprivredu često karakterizira kao najvećeg onečišćivača i zagađivača okoliša. No, preparati ne moraju štetiti ako se koriste ispravno”, objasnila je Sorić dodavši da je “Agroglas” kao medij “most između znanosti i poljoprivredne proizvodnje.“

Suvremena poljoprivreda pred velikim je izazovima

– Značaj ovog skupa ogleda se i kroz izuzetno aktualnu tematiku, jer svake smo godine svjedoci skandala u proizvodnji hrane dok se sve češće događaju i ekstremi kada je riječ o vremenskim (ne)prilikama. Utjecaj globalnog zatopljenja ili ne, još se biju bitke na znanstvenoj sceni… U svemu tome, ovakav skup ovakvog tipa gdje se vodi računa o utjecaju poljoprivrede na okoliš, i na zdravlje ljudi, i te kako je bitan – naveo je Bojan Stipešević s osječkog Poljoprivrednog fakulteta. Irena Jug s istog fakulteta naglasila je još jednom poveznicu između proizvodnje i stručnog aspekta i znanstvenog, a novinarima je na upit odgovorila i kako je priličan broj poljoprivrednih proizvođača voljan primijeniti znanstvena dostignuća ovisno o kontaktu s institucijama, o spoznajama i mogućnostima, no pritom su nerijetko financijska sredstva onaj limitirajući faktor. U radu skupa sudjeluje i predsjednik Hrvatskog društva za proučavanje obrade tla Danijel Jug koji je ukazao na važnost medija, poput Agroglasa, koji daje značaj svjetskim novitetima i novim trendovima koji su korisni za razvoj domaće poljoprivrede jer su, kazao je, u svijetu napravljeni veliki iskoraci. Skup je pozdravio i Siniša Hrgović iz Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe koja ja, naveo je, zbog svog direktnog kontakta s gospodarstvima zainteresirana za zaključke skupa u Vukovaru. Aleksandra Sudarić s Poljoprivrednog instituta Osijek istaknula je kako se suvremena poljoprivreda nalazi pred velikim izazovima na koje treba dati odgovore.

“Agroglasov” skup vodila je Tanja Bosanac sa Slavonskog radija

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike