Osijek
UDOVICE POGINULIH BRANITELJA

Velat: Vrkićeva obitelj kupila je Mercedes na povlasticu obitelji poginulog branitelja
Objavljeno 23. svibnja, 2013.
Ivica Vrkić nije želio komentirati te tvrdnje te je na naš poziv spustio slušalicu

Obitelj Ivice Vrkića, kandidata za osječkog gradonačelnika, 2006. godine okoristila se pravom na povlasticu obitelji poginulog hrvatskog branitelja za uvoz automobila visoke klase, marke Mercedes.

Rekla je to jučer na konferenciji za novinare Zlata Velat, predsjednica Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

“Među ostalima, i obitelj Ivice Vrkića koristila se pravom uvoznice za obitelji poginulih branitelja, a, prema saznanjima, obitelj Vrkić i danas se koristi tim automobilom, te smo smatrali potrebnim upozoriti javnost zbog čisto moralnih razloga”, dodala je Velat. Ističe da je na čelu nevladine i nestranačke udruge, a cilj joj je upoznati javnost s problemima s kojima se susreću članovi obitelji poginulih branitelja.

- U javnosti je stvoren dojam da imamo nekakve velike mirovine, ali je zbog teškog života na određeni način učinjen pritisak na naše obitelji da prava koja imaju nude u bescjenje. Stoga sam osjetila potrebu javno progovoriti o korištenju povlastica za automobile, koje su postale vrlo zanimljive određenim ljudima. Nama je žao što se tom istom mogućnošću koristila obitelj Vrkić. Mi kao civilna, nevladina organizacija nismo medijima zanimljivi i stoga smo iskoristili prostor izborne kampanje kako bismo upozorili javnost da nitko nije imun okoristiti se našim obiteljima, a kako će proći naše obitelji, nikoga ne zanima - kazala je Velat na konferenciji pod intrigantnim nazivom “Korištenje žrtve Domovinskog rata u svrhu osobne koristi 'uglednog' kandidata za gradonačelnika grada Osijeka”.

Predsjednica spomenute udruge tako je izravno prozvala gradonačelničkog kandidata koalicije SDP/HNS/SU da se nemoralno okoristio nestečenom povlasticom, odnosno da je došao do automobila po povlaštenoj cijeni. Luksuzno vozilo, a saznajemo da je riječ o Mercedesu E270 CDI, navodno je kupljeno 2006. na ime člana obitelji poginulog hrvatskog branitelja, a 2008. prepisano je na člana uže obitelji Ivice Vrkića. Iz Vukovarsko-srijemske policije potvrđeno nam je da je Mercedes koji je u vlasništvu člana uže Vrkićeve obitelji do 2008. formalno bio u vlasništvu osobe iz Babine Grede.

Sam Ivica Vrkić nije želio komentirati te tvrdnje te je na naš poziv spustio telefonsku slušalicu, ne davši odgovor na upit je li uistinu kupio to vozilo. No za Hinu je kratko izjavio da je njegov sin hrvatski branitelj, koji se koristio svojim pravima kao i drugi branitelji, a da mu detalji nisu poznati pa ih ne želi komentirati.

N.Z.EBERHARD/D.PEJIĆ
ROBA OSLOBOĐENA CARINE NE SMIJE SE ČAK NI POSUĐIVATI

Prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, do 28. svibnja 2009. bračni drug, punoljetna djeca i roditelji smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja mogli su automobil kupljen na povlasticu bez carine i posebnog poreza i PDV-a prodati nakon roka od dvije godine. Od tog datuma taj je rok povećan na četiri godine. Ako se automobil proda prije toga roka, korisnik povlastice obvezan je platiti carinu, posebni porez i PDV, čega je bio oslobođen pri uvozu. Carinskim zakonom propisano je “kako je roba puštena u slobodan promet uz oslobođenje od plaćanja carine pod carinskim nadzorom te se ne smije prodavati ili otuđivati po drugoj osnovi, davati drugome na uporabu, zalog, najam, rabiti u druge svrhe ili predati kao osiguranje za druge obveze bez prethodne obavijesti nadležnoj carinarnici i plaćanja carine”. Vrijednost tako uvezenih vozila nije malena. Prema dostupnim infomacijama, samo od 2008. do 2010. godine uvezeno je automobila vrijednih više od 200 milijuna kuna, bez plaćanja carine i poreza.(M.Bu./N.Z.E.)

“ODUZELI ŠEST, A MOGLI SU TISUĆE AUTA”

Najpoznatiji osječki slučaj carinskog prekršaja vezanog uz povlastice na uvoz automobila onaj je iz 2008. kada je policija u suradnji s Carinom zaplijenila šest skupocjenih vozila. Jedna od osoba kojoj je 2008. godine oduzet automobil i danas tvrdi da su službe u tom razdoblju mogle oduzeti još najmanje tisuću automobila zbog pitanja “uvoznica”. “ Mi smo ispali kao najgori kriminalci i to može ići na dušu onome tko nam je automobil oduzeo. Uostalom, oduzimanje automobila u mom je slučaju bilo protuzakonito jer je taj automobil koji sam vozio bio star dvije i pol godine. Znam da je ostalih pet također prodano na licitaciji. Siguran sam da je bilo na tisuće uvoznica u to vrijeme”, rekao je Osječanin. (Ma.M.)

KAZNENO DJELO

Pravni stručnjaci objašnjavaju da se i prodavatelj i kupac povlastice ogrješuju o pozitivne pravne zakone. “To znači da vi prodajete neku svoju stečevinu koja ne može i ne smije biti prodana, a osoba koja ju kupuje nezakonito profitira i ogrješuje se o zakone o carini i porezu. To je kazneno djelo s obje strane”, objašnjava poznati osječki odvjetnik Dinko Matijašević.

Možda ste propustili...

TUNJICI PETRAŠEVIĆU POVJEREN DRUGI DEKANSKI MANDAT NA PRAVNOM FAKULTETU

Reformom studijskih programa želimo se prilagoditi potrebama na tržištu rada i poslodavcima

Najčitanije iz rubrike