Svijet
REKONSTRUIRANA LUBANJA DJEVOJČICE

Strašna glad natjerala je Engleze na kanibalizam!
Objavljeno 7. svibnja, 2013.

Unatoč Kolumbovom oduševljenju otkrićem „Indije“ i predatorskom sjaju u očima Francisca Pizarra kada je vidio s koliko zlata raspolažu Inke, Amerika nije oduvijek bila obećana zemlja.

S kakvim su se sve nevoljama suočavali prvi engleski doseljenici u Sjevernoj Americi, govore i rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja posmrtnih ostataka pronađenih u Jamestownu, koji nedvojbeno govore o tome da su doseljeni Englezi početkom 17. stoljeća pribjegavali kanibalizmu kako bi preživjeli. Dogodilo se tijekom oštre zime 1609. - 1610., kada je od 500 doseljenika preživjelo samo njih 60!

Prva skupina doseljenika iz Engleske, koju je 1607. godine iskrcala Virigina Company na istočnu obalu Sjeverne Amerike, brojala je 106 muškaraca i dječaka. Kada je iduće godine brodom iz Engleske stiglo novih stotinu dobrovoljaca, te nešto hrane i potrepština, dočekalo ih je samo 38 živih doseljenika. Prvi engleski kolonisti u Americi nisu se uopće snašli u poljodjelskim aktivnostima, morila ih je nestašica pitke vode i hrane, a dodatno su ih desetkovali neprestani sukobi s okolnim Indijancima. Kada je 1609. u smjeru James Forta krenuo iz Engleske konvoj od devet brodova s novim doseljenicima, ovaj puta i sa ženama i djecom, na Atlantskom oceanu ih je dočekao uragan, tako da su na posljetku do konačnog cilja stigli samo nova gladna usta jer su brodovi s hranom bili teško oštećeni te zapeli kod Bermuda. Kombinacija suše, oštre zime, krajnje nestašice i neprijateljstvo s Indijancima, dovela je do masovne smrti od gladi među doseljenim Englezima.

Kako piše londonski list The Guardian, tragovi na kostima lubanje 14-godišnje djevojčice svjedoče o tome da su preživjeli pokušavali rastvoriti glavu kako bi izvukli mozak i drugo meko tkivo da bi ga pojeli. Njezinu lubanju rekonstruirali su antropolozi iz američkog muzeja Smithsonian na čelu s Dougom Owsleyjem. Zapisi iz tog vremena govore da je bilo slučajeva kanibalizma. Primjerice, jedan doseljenik je pogubljen zato što je navodno ubio svoju suprugu te usolio njezino tijelo. D.Celing

BIZNIS PODIGAO KOLONIJU

Kako bi preživjeli okrutnu zimu 1609.-1610. engleski kolonisti rasprodavali su oružje i alate Indijancima za komadiće hrane. Drvenu građu sa svojih kuća su ložili, a arheolozi su pronašli dokaze da doseljeni Englezi jeli mačke, pse, konje i štakore kako ne bi umrli od gladi. Kada su u proljeće 1610. do James Forta stigli ostatci konvoja koji je godinu dana ranije teško oštetio uragan, ondje su pronašli samo 60 bolesnih i umirućih doseljenika. Engleska kolonija Virginia stat će idućih godina na svoje noge samo zahvaljujući poduzetniku Johnu Rolfeu, koji će ondje organizirati proizvodnju duhana i oženiti se lokalnom Indijankom Pochahontas.

1609.

oštra zima te godine bila je kobna za prve engleske doseljenike u Novu Englesku. Kombinacija suše, oštre zime, krajnje nestašice i neprijateljstvo s Indijancima, dovela je do masovne smrti od gladi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike