Osijek
SASTANAK VIJEĆA ZA PREVENCIJU

Do bolje sigurnosti - ulaganjima u biciklističke staze
Objavljeno 14. ožujka, 2013.

Prometna sigurnost, prevencija krađa i drugog kriminala te rješavanje problema na koje se žale građani samo su neke od tema o kojima se govorilo na jučerašnjoj sjednici Vijeća za prevenciju grada Osijeka.

- Detektirali smo probleme i pokrenuli niz inicijativa kako bi život u Osijeku bio sigurniji i ugodniji. Raspravljali smo o 41 lokaciji kada govorimo o prometnoj problematici, pješačkim i biciklističkim stazama, statistici policije i učestalim prekršajima na pojedinim lokacijama. Želimo biti posebno obazrivi prema biciklistima i pješacima i u kratkom razdoblju uredili smo 67 kilometara nogostupa i 26 kilometara biciklističkih staza i trakova - rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Važnu ulogu u preventivnim mjerama ima i policija, a jučer su se pohvalili nizom projekata i programa usmjerenih ponajviše na mlade.

- Cilj je stvaranje sigurnog okruženja i smanjenje počinjenja raznih kaznenih djela. Govorili smo o problemu ovisnosti, nasilničkom ponašanju, problemu navijača, javnom prometu, biciklizmu, zaštiti na Internetu i slično - rekla je Sanja Živković, voditeljica Odsjeka prevencije PU osječko-baranjske.

O problemima u prometu govorio je Berislav Horvatić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Kako je rečeno, svi prijedlozi prometne policije su prihvaćeni te se očekuje brza reakcija mjerodavnih službi.

- Dosta mjesta traži izmjene i dopune, čak i neke građevinske zahvate. Ponajprije se to odnosi na rasvjetu koja je često slaba ili je uopće nema na nekim kritičnim mjestima. Problem su i određena raskrižja koja su nepregledna i prometne nesreće ponavljaju se na isti način - rekao je Horvatić.

Jedan od prigovora građana je iscjepkanost biciklističkih staza i koridora. Iz Grada poručuju da se dionice povezuju gdje god je to moguće, a u pojedinim ulicama jednostavno nema dovoljno prostora da se “ugura” i biciklistička staza. Također, najavljen je nastavak projektiranja biciklističkih staza na svim lokacijama gdje je to moguće, a minimum će biti iscrtavanje biciklističkih trakova.

Ivan SEKOL

Svi prijedlozi prometne policije su prihvaćeni te se očekuje brza reakcija mjerodavnih službi

Možda ste propustili...

U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Garmaz predstavlja knjigu o kulenu

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata