Svijet
HODOČASNICI NA TRGU SV. PETRA U VATIKANU

Papa Benedikt pozvao da se nastavi moliti za njega, ali i za budućeg papu
Objavljeno 17. veljače, 2013.

Vezani članci

BENEDIKT XVI. ODRŽAO POSLJEDNJU JAVNU MISU

Odlazim za dobro Crkve!

RIM- Trg sv. Petra u Vatikanu jučer u podne bio je gotovo potpuno ispunjen. Mnoštvo hodočasnika okupilo se kako bi poslušalo Papin nagovor uz podnevnu molitvu Anđeoskog pozdravljenja.

Sveti otac govorio je o korizmenom vremenu obraćenja i pokore, o tome kako je potrebno zanemariti ponos i sebičnost te se valja okrenuti vjeri u Boga kao temelju vlastitog života i života Crkve. Nakon molitve osamdesetpetogodišnji Papa hodočasnicima je uputio kraće poruke na različitim jezicima. Još im je jedanput zahvalio na molitvama te ih pozvao da se nastave moliti za njega, ali i za budućeg papu. Nakon zalaska sunca, cijela Rimska kurija, pa tako i papa Benedikt XVI., povlači se na korizmene duhovne vježbe koje će trajati tjedan dana. Vodit će ih predsjednik Vatikanskog vijeća za kulturu, talijanski kardinal Gianfranco Ravasi.

Papa se jutros vjernicima još jednom obratio i preko Twittera. "Korizma je pravo vrijeme u kojem treba ponovno pronaći vjeru u Boga kao uzdanice naših života i života Crkve", napisao je Benedikt XVI. U Vatikanu su inače već naveliko u tijeku pripreme za izbor novog pape. Očekivalo se da će se konklava 117 kardinala koji će izabrati novog crkvenog poglavara susresti između 15. i 19. ožujka. No, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u subotu je izjavio da bi se kardinali mogli sastati i ranije. Ratzinger naravno neće biti osobno uključen u izbor novog pape, ali njegov utjecaj zasigurno će biti primjetan. Naime, papa Benedikt je za svog predsjedanja imenovao 67 od 117 kardinala koji će donositi odluku o novom poglavaru Crkve. Novi papa bira se dvotrećinskom većinom glasova konklave. (Z.R.)

Očekuje se da će novi papa biti izabran između 15. i 19. ožujka

Najčitanije iz rubrike