Svijet
BENEDIKT XVI. ODRŽAO POSLJEDNJU JAVNU MISU

Odlazim za dobro Crkve!
Objavljeno 13. veljače, 2013.

RIM - Sveti otac Benedikt XVI., koji je u ponedjeljak šokirao svijet najavom svog povlačenja do kraja veljače, jučer poslijepodne održao je misu u bazilici svetog Petra u Rimu, za koju se pretpostavlja da bi mogla biti posljednja javna euharistija za njegova pontifikata. Prethodno se pojavio na redovitoj tjednoj općoj audijenciji na kojoj je na savršenom hrvatskom jeziku pozdravio mlade hrvatske hodočasnike.

Svetu misu u povodu Čiste srijede, odnosno Pepelnice, Papa je iznimno održao u bazilici svetog Petra, kako bi se izišlo u susret brojnim zainteresiranim vjernicima, ali i kako bi poglavar Katoličke crkve izbjegao pretjerano fizičko naprezanje tijekom uobičajene procesije.

Pretpostavlja se da je ovo posljednja Benediktova misa u bazilici svetog Petra u njegovu pontifikatu.

Njegov dolazak na opću audijenciju bilo je prvo pojavljivanje u javnosti od najave povlačenje. Obraćajući se nazočnim vjernicima, papa Benedikt XVI., koji je objavio da se s 28. veljače odriče papinske službe, zatražio je u srijedu od katolika cijelog svijeta da "mole za njega, za Crkvu i za budućeg papu".

"Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve", rekao je, na što mu je oduševljeno zapljeskalo oko 3.500 vjernika u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Tada je zastao, ganut: "Hvala vam na potpori. Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili posljednjih dana koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve", rekao je 85-godišnji Papa. Ponovio je kako odlazi jer ga napušta snaga. (gs)

KONKLAVE OD 15. OŽUJKA

Konklave na kojima će kardinali odlučivati o nasljedniku pape Benedikta XVI. trebale bi početi "najkasnije 15. ožujka", objavio je u utorak u Vatikanu glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi. Konklave moraju početi između 15 i 29 dana nakon što aktualni Papa prestane obnašati dužnost 28. veljače, javile su svjetske novinske agencije. "Konklave ne mogu početi prije 15. ožujka, a mi možemo nagađati hoće li početi 15., 16., 17., 18. ili 19. ožujka", rekao je Lombardi na konferenciji za novinare.

Možda ste propustili...

NASTAVLJENI PREGOVORI O GAZI U KAIRU

Netanyahu: Prekid rata ostavlja Hamas na vlasti

ZBOG SUMNJI DA NE POŠTUJU OBVEZE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

Najčitanije iz rubrike