Osijek
ANKETA MEDICINSKE ŠKOLE

Za 25% učenika prioritet su
cigarete, čitaju kada moraju
Objavljeno 7. veljače, 2013.
Hrana mi nije baš neki prioritet, više me privlače cigarete i napitci

Osječka Medicinska škola u sklopu svoje redovite anonimne ankete na web stranici ove škole ovog je mjeseca svojim učenicima postavila zanimljivo pitanje vezano uz prehrambene navike. Ovomjesečno pitanje je: “Kao budući zdravstveni djelatnik, hraniš li se pravilno i zdravo?”. No, rezultati pokazuju kako se zdravo hrani samo 37,5 posto učenika koji su odgovorili: “Obilno doručkujem kod kuće, ručam kuhane i raznovrsne namirnice, večeram laganu hranu, a u međuobrocima pojedem voće”, dok ih je čak 31,3 posto odgovorilo: “Doručkujem burek, pizzu ili kroasan, za ručak pojedem meso s krumpirom uglavnom bez povrća, večeram topli sendvič, a u međuobrocima su na meniju čips, čokolada...”. Iznimno je visok i postotak budućih medicinara i to njih 25 posto koji su odgovorili: “Hrana mi nije baš neki prioritet, više me privlače cigarete i napitci.” Šest posto učenika odgovorilo je kako ne doručkuje, ručam nešto iz kantine, a večera što stigne.

Riječ je o zanimljivim anketama, pa su tako srednjoškolci na prošlomjesečnu anketu o najvećoj želji u 2013. u čak 64,5 posto odgovorili kako je to dobitak na lotu, a dobro zdravlje ih želi samo četiri posto. Na pitanje koje knjige i žanrove najradije čitaju čak 37 posto medicinara kaže kako čitaju samo kada moraju, a 13 posto kaže da nikada ne čita jer je internet “zakon”.N.Z.Eberhard

NE ZNAJU ŠTO JE ZDRAVA HRANA

Ravnateljica Medicinske škole Osijek Nada Prlić kaže kako je cilj ovih anketa potaknuti učenike da češće posjećuju stranicu škole. “Prema brojaču anketiranih, možemo reći da su ove ankete prilično vjerodostojne. Jasno kako s ovakvim rezultatima o prehrambenim navikama nismo zadovoljni, ali smo radili jedno stručno istraživanje koje je pokazalo da je shvaćanje zdrave prehrane kod srednjoškolaca vrlo upitno. Nastojimo u našoj kantini imati uvijek voća, a kada bismo imali više finacijskih sredstava i sami bismo nastojali konkretnim menijima utjecati na njihovu prehranu”, kaže ravnateljica Prlić.

Možda ste propustili...