Mozaik
ŠOKAČKA GRANA: POKLADNA ZABAVA

Snaše nosile reviju narodnih nošnji
Objavljeno 3. veljače, 2013.
Želja nam je pokazati taj šokački štih, čija je posebnost to da svako mjesto ima svoju nošnju - rekla je Vera Erl

Za pokladnu zabavu udruge Šokačka grana, održanu u subotu u svečanoj dvorani Kristal, tražila se karta više. Kako i ne bi, kad su već od prvog takta koji je odsvirao Tamburaški sastav Ravnica gotovo svi posjetitelji - brojni članovi Šokačke grane i 70-ak gostiju, zaplesali na plesnom podiju.

Svi su se zabavljali dugo u noć, uz bogat program koji su vodili Vlatko Jurković i Jelena Dragić. Organizirana je i tombola s mnogo vrijednih nagrada, a nije izostalo ni iće i piće, bez čega su zabave Šokačke grane nezamislive.

- Posebnost je ove zabave revija narodnih nošnji, na kojoj uz naše slavonske Šokice predstavljamo goste iz Vojvodine - Subotice, Bača, Sonte i Bačkog Brega. Želja nam je pokazati taj šokački štih, čija je posebnost to da svako mjesto ima svoju nošnju. Svaka je na svoj način lijepa i drukčija, svojim izvornim i neponovljivim motivima naglašavaju kreativnost, ljepotu i maštovitost - kaže Vera Erl, predsjednica Šokačke grane.

Zabava je održana pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Zamjenica gradnočelnika Danijela Lovoković kaže da je Šokačka grana udruga koja s velikim entuzijazmom čuva tradiciju. “Kod njih nema dobne granice, njihovi su članovi i osnovci, ali i djedovi i bake. Svi jednako rade, s istim se žarom trude u svim aktivnostima, od čuvanja narodnih nošnji do pravljenja kolača”, kaže Lovoković.

I Osječko-baranjska županija od prvog dana podržava Šokačku granu, ističe dožupan Željko Kraljičak. “Šokačka grana ne predstavlja samo njegovanje kulturne baštine, čuvanje starih nošnji, organiziranje zabava, već mnogo više od toga. Oni su ujedinili sve šokačke udruge i rodove, i to ne samo na području Osječko-baranjske županije i Slavonije, već i Mađarske, Vojvodine te Bosne i Hercegovine. Na taj način su objedinili svu našu kulturnu tradicijsku baštinu. Zato je Osječko-baranjska županija prepoznala Šokačku granu kao partnera, i obrnuto”, istaknuo je dožupan Kraljičak.

Vesna LATINOVIĆ
Muška pjevačka skupina predstavila novu pjesmu

Na zabavi je predstavljena nova pjesma muške pjevačke skupine Šokačke grane, koju su izveli na Županjskom festivalu. Pjesma se zove “Mesečina bleda”, autor teksta je Davor Magušić, a uglazbio ju je Stjepan Rudinski. Specifično je za tu pjesmu što je tekst pisan na narječju valpovačkog kraja, kako oni kažu, belih sela, gdje Šokci govore ekavicom. Pjesmu smo snimali u studiju u Ladimirevcima, a prati nas Tamburaški sastav Sitan vez. Pripremamo i nosač zvuka s tradicionalnim pjesmama, kaže Marijan Ivić, voditelj pjevačke skupine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike