Osijek
MALE TRGOVINE

Kupnja “na veresiju” u opasnosti zbog fiskalnih blagajni
Objavljeno 4. veljače, 2013.
Male trgovine moraju sa svojim stalnim kupcima sklopiti “ugovor o kreditu”

Vezani članci

INSPEKCIJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

U Osijeku samo dvije nepravilnosti

Trgovci su prvi koji u kontaktu s potrošačima osjete svaku promjenu u njihovim navikama, odnosno odmah nastoje reagirati na njihova očekivanja.

U posljednjih godinu dana je nesumnjivo ponovno poraslo zanimanje za kupnju u tzv. kvartovskim dućanima - trgovinama u susjedstvu.

- Uočen je trend rasta ove vrste trgovine zbog nekoliko razloga. Jedan od njih je što dio stanovništva više nema automobil pa nemaju mogućnost odlaska u velike trgovačke centre kako bi obavili opskrbu jednom ili dva puta na mjesec. S druge, pak, strane postoje i oni kvartovski dućani koji imaju svoju stalnu klijentelu kao što su umirovljenici ili pak primatelji socijalne pomoći. Oni kupuju na "upis u knjigu dužnika" cijeli mjesec, a kada dobiju primanja, podmire svoj račun - kaže Katarina Pekanov iz HGK Županijske komore Osijek.

Jedan dio trgovaca, posebice u manjim mjestima, a kažu takav je trend naročito zabilježen u Baranji, upravo je na ovom principu zadržao svoje poslovanje svih ovih godina unatoč izrazitoj dominaciji supermarketa i hipermarketa. No vlasnici tih dućana našli su se u neobranom grožđu s početkom godine kada su uvedene fiskalne blagajne. Sada svatko tko izlazi iz trgovine mora za kupljenu robu mati i uredno izdan račun. Mali trgovci žale se, kažu nam u osječkoj Komori, da, ako izgube ovu klijentelu, mogu zatvoriti svoje kvartovske dućane.

Odgovor smo potražili kod mjerodavnih, u resoru Ministarstva financija, gdje nam potvrđuju kao postoji rješenje, ali službeni odgovor je ipak izostao. Odnosno, telefonski nam kažu kako je moguće da svaki od tih malih trgovaca sa svojim redovitim "mjesečnim kupcima" sklopi ugovor o kreditu u kojem je definirano da će se obračun i naplata izvršiti jednom mjesečno, toga i toga dana. “A za svake pojedinačne kupnje kupac izlazi iz trgovine s računom na kojem piše kredit i tako nitko ne krši zakon. No ovo je prije svega stvar poslovne odluke samog trgovca”, upozoravaju u Ministarstvu financija.

Dario KUŠTRO
MJESTO GDJE SE SVI POZNAJU

“Kvartovski dućan je mjesto gdje trgovac poznaje vaše dijete, vas kao roditelje, djeda i baku i nikada neće izumrijeti. Nema veliki promet kao hipermarketi, ali ima veliko srce”, kaže Katarina Pekanov.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU OSIJEK

Koncert zborova Glazbene škole

Najčitanije iz rubrike