Osijek
ZAŠTITA INDUSTRIJSKE BAŠTINE

Napuštene tvornice bit će dom Industrijskog muzeja?
Objavljeno 2. veljače, 2013.
Danas u Osijeku nema mnogo tvornica, ali je ostala bogata industrijska baština

Hoće li Osijek uskoro dobiti Muzej industrijske kulturne baštine? Ovo pitanje često nam postavljaju čitatelji, no iako precizan odgovor nemamo, znamo što o tome misli ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

- Osijek zaslužuje obnovu industrijske baštine - rekla je ministrica, podsjećajući na bogatu povijest Osijeka.

Poznato je da je Osijek u 19. stoljeću bio jedan od gradova s najvećim industrijskim i gospodarskim razvojem u regiji. O tome svjedoči podatak da je u prvom generalnom štrajku, koji je paralizirao Osijek 1905., od 25.000 tadašnjih stanovnika, sudjelovalo više od 5.000 radnika. Velik broj tvornica Osijek je imao i u 20. stoljeću, pa je jedan dio grada dobio naziv - Industrijska četvrt. No, od industrije u Industrijskoj četvrti ostalo je samo ime, o čemu smo nedavno pisali. Danas u Osijeku nema mnogo tvornica, ali je zato ostala bogata industrijska baština.

- Osijek je jedan od gradova koji ima potencijale za obnovu industrijske baštine. Jedini uvjet da se ta baština revitalizira jest nepokretanje industrijskih pogona, jer je to protivno današnjem duhu vremena - objašnjava Zlatar Violić.

Dodaje da te objekte treba pretvoriti u javne prostore za građane koji svojim funkcijama trebaju biti u velikoj mjeri samoodrživi. “Takvi objekti moraju imati različite funkcije, od kongresnih do zabavnih, da bi mogli opstati u ovim teškim vremenima”, kaže ministrica.

- Industrijsku arhitekturu dužna je štititi ne samo država, nego i grad. Ova incijativa je hvalevrijedna, a mi kao nacionalni muzej rado ćemo participirati u tom projektu. Uređenjem jedne takve zgrade svi bismo mnogo dobili - kaže Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.

Da bi Osijek dobio industrijski muzej nužni su preduvjeti: adekvatni prostor, građa, stručni kadar, sredstva. Ravnatelj Ivanković smatra da u gradu ima mnogo napuštenih tvornica koje bi mogle poslužiti za prezentaciju građe, ali i drugih multimedijalnih sadržaja, poput koncerata ili predstava.

- Nedavno sam bio u Rijeci gdje je u tvornici Torpedo, masnoj i s mnogo tragova teškog rada, izvođena 5. Beethovenova simfonija. Bilo je veličanstveno. To znači da takve prostore ne treba uglancati, nego sačuvati njihovu izvornost - zaključuje ravnatelj MSO-a.

Vesna LATINOVIĆ
Kožna jakna kao muzejski eksponat

O bogatoj industrijskoj baštini svjedoči i izložba pod nazivom Muzej na lenti vremena grada, otvorena u povodu Dana grada i 135. obljetnice osnutka ovog nacionalnog muzeja. Na toj izložbi mogu se vidjeti brojni eksponati industrijske baštine, od plakata nekad moćne tvrtke Slavonije IMK na kojima su modeli u kožnim jaknama, traženim tada u cijelom svijetu do fotografija strojeva iz različitih tvornica, pa i papirnatih vrećica u koju se nekada umatala kupljena roba u Nami, ili Modnoj hiži, odnosno Supermarketu.

U ZBIRCI MSO-a ALATI, STROJEVI, FOTOGRAFIJE...

“Mi godinama prikupljamo tragove osječke industrijske kulturne baštine, sudjelujemo na seminarima na tu temu i svoje zbirke nastojimo popuniti alatima, strojevima, fotografijama i drugim predmetima i materijalnim tragovima industrijske baštine. Svjesni smo da je nemoguće sve sačuvati, ali taj segment povijesti nužno je valorizirati. Spremni na akciju, a raduje nas i da je Grad Osijek pokazao volju za pokretanjem industrijskog muzeja”, ističe ravnatelj MSO-a Grgur Marko Ivanković.

Možda ste propustili...

START U SUBOTU U VALPOVU, CILJ 5. SRPNJA U OSIJEKU

Ljubitelji dobrog vina došli su na svoje, kreće nam Vinski mjesec

OTVOREN JE NATJEČAJ - PRIJAVITE SE

Najbolji maturantski slogan je...

Najčitanije iz rubrike