Ekonomija
JAVNE TVRTKE

U Hrvatskoj više žena u upravama nego u EU
Objavljeno 22. siječnja, 2013.

Vezani članci

ŽENE DOMINANTNE U ŠKOLSTVU: ZNATNO IH JE VIŠE U PREDŠKOLSKOM, OSNOVNOM, SREDNJEM OBRAZOVANJU I NA FAKULTETIMA

U školstvu dominiraju žene, tamo gdje se vrti više novca, rukovoditelji su muškarci

Većina nacionalnih parlamenata članica Eurpske unije, njih 21, smatra da Komisija treba ustrajati na zakonu o ženskim kvotama u upravama tvrtki, piše ovih dana EUobserver a prenosi banka.hr. Šest članica je protiv, a među njima su uz Češku i Poljsku još Danska, Nizozemska, Švedska i Velika Britanija.

Naime, Europska komisija je lani u u studenom predložila zakonsko rješenje da najmanje 40 posto žena bude u upravama javnih tvrtki do 2018., a u ostalim kompanijama koje kotiraju na burzi do 2020.

Sada je, kako se navodi na službenim stranicama potpredsjednice Komisije Viviane Reding, u EU samo 15 posto žena u upravama i 8,9 posto na nižim rukovodećim razinama. Ipak, 13,7 posto uprava europskih kompanija vode – menadžerice. Taj postotak trebao bi se povećati sljedećih godina jer se predviđa da bi se zakonsko rješenje o ženskoj kvoti odnosilo na oko 5.000 velikih kompanija u Uniji. Njime ne bi bile obuhvaćena srednja i mala poduzeća s najviše 250 zaposlenih i godišnjim prometom do 50 milijuna eura.

U Hrvatskoj se o zastupljenosti žena u menadžmentu vrlo malo govori kad je i njihova politička zastupljenost daleko od zacrtanih 40 posto. U sadašnjem sazivu u Saboru je 19 posto zastupnica, a odredba o sankcioniranju lista na kojima neće biti 40 posto kandidatkinja primjenjivat će se od 2015.

U usporedbi s podacima na razini EU, nešto je više žena u menadžmentu hrvatskih kompanija. Prema istraživanju koje je 2011. proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u upravama hrvatskih poduzeća bilo je angažirano 19 posto žena i 81 posto muškaraca.

„Ovakva poražavajuća statistika snažno sugerira značajnu ulogu spolno uvjetovanih predrasuda i stereotipova pri imenovanju žena na upravljačka mjesta“, navodi se u hrvatskom istraživanju, što se potkrepljuje i dodatnim podacima. Muškarci predstavljaju većinu u 83 posto uprava tvrtki obuhvaćenih istraživanjem, Devet posto uprava je rodno uravnoteženo, a samo njih 8 posto ima žene u većini.

Podaci o ženama na vodećim pozicijama još su više poražavajući: u 91 posto svih uprava na čelu je muškarac, a samo u 9 posto slučajeva žena.

Poslovna tajnica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek Katarina Pekanov podsjeća kako valja uzeti u obzir da su žene pravo glasa u nekim zemljama dobile tek prije nekoliko desetljeća.

- Do 1960. godine u Hrvatskoj je bilo samo pet posto žena među magistrima i doktorima znanosti. Danas je to gotovo na pola. Koliko muškaraca, toliko i žena. Danas u Europi žene pokreću svaki četvrti posao, kreativne su, imaju potrebna stručna znanja i vještine, sklone su preuzimanju rizika, ali nemaju ravnopravan pristup zajmovima i informacijama jer se često ne nalaze na mjestima gdje se te informacije plasiraju, kaže Katarina Pekanov.

Zapravo, nije važno jesi li rođen kao muškarac ili žena, važnije je znaš li ili ne znaš raditi. Kada takav pristup bude moguć bez svih ostalih pretpostavki u današnjem trenutku našeg življenja, neće nam trebati zakoni. Bit će sve mnogo lakše i jednostavnije i neće više trebati pisati da se na natječaj mogu javiti osobe oba spola. Z.Rupčić

PEKANOV: VAŽNIJE OD SPOLA JE ZNA LI NETKO RADITI ILI NE

- Zapravo, nije važno jesi li rođen kao muškarac ili žena, važnije je znaš li ili ne znaš raditi. Kada takav pristup bude moguć bez svih ostalih pretpostavki u današnjem trenutku našeg življenja, neće nam trebati zakoni. Bit će sve mnogo lakše i jednostavnije i neće više trebati pisati da se na natječaj mogu javiti osobe oba spola, zaključuje Pekanov.

Možda ste propustili...

SLABOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Najviše nezaposlenih od 2015. godine

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike