Osijek
USPJEH DOMAĆE ZNANOSTI

Otkriće tima osječkog znanstvenika
pomoći će tisućama oboljelih
Objavljeno 22. siječnja, 2013.
Do sada su se ovi pacijenti pogrešno vodili kao pacijenti s dijabetesom tipa I ili tipa II

Znanstvenici tvrtke Genos na čelu s Osječaninom, prof. Gordanom Laucem s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, te medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu u sklopu velikog međunarodnog konzorcija sudjelovali su u otkrivanju novog biomarkera za točnu detekciju podvrste dijabetesa u pacijenata koji boluju od ove bolesti, a rezultate je objavio vodeći svjetski časopis za dijabetes “Diabetes”, koji je ujedno i službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes.

Ovim otkrićem Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa. Riječ je o relativno malom broju pacijenata, njih oko pet posto od onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine. No rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa jako je važno budući da oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija.

- Moderna medicina danas dijabetes dijeli u desetak podtipova, od kojih je jedan i MODY. Ovaj podtip je relativno rijedak, no kako je dijabetes vrlo čest, očekujemo da u Hrvatskoj ima između 2.000 i 4.000 pacijenata koji boluju od te bolesti, a pogrešno se vode kao pacijenti s dijabetesom tipa I ili tipa II. Na temelju ovog otkrića upravo pripremamo veliki projekt koji će omogućiti rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa i njihovo pravilno liječenje - najavljuje dr. Edita Pape-Medvidović sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac u Zagrebu.

Za navedeni biomarker tvrtka Genos ima trećinu patentnih prava, a za to otkriće je nedavno bila i finalist Europske nagrade za inovacije.

- Moderne analitičke metode sve nas više približavaju nečemu što nazivamo “Personalizirana medicina”, odnosno točno prepoznavanje tipa bolesti i terapija prilagođenih svakom pojedincu. Moja istraživačka grupa istražuje glikane već više od 20 godina te smo danas jedna od vodećih grupa u svijetu na tom području. U sklopu više velikih međunarodnih konzorcija ispitujemo glikane kao biomarkere u više različitih bolesti, te uskoro očekujemo objavu još nekoliko rezultata poput ovog - optimističan je dr. Gordan Lauc, redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos.

Nefreteta Z.EBERHARD
U GENOSU USKORO TESTIRANJA NA MODY PODTIP DIJABETESA

Recimo i kako su rezultati objavljeni u ovom znanstvenom radu rezultat analize nekoliko tisuća ljudi što je omogućilo da se otkrije veza između HNF1A gena koji prouzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi. “Nakon toga smo uspjeli pokazati da analizom krvi možemo pouzdano prepoznati pacijente s bolesti te, štoviše, da nam analiza glikana omogućuje da prepoznamo mutacije koje značajno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti. U laboratoriju tvrtke Genos možemo provesti testiranje molekularnih biljega te se nadamo da ćemo uskoro uspostaviti sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa”, kaže Mislav Novokmet, istraživač u tvrtki Genos i član grupe autora objavljenog rada.

Gordan Lauc

vlasnik tvrtke Genos

Uskoro očekujemo objavu još nekoliko rezultata poput ovog

RANO PREPOZNAVANJE

PACIJENATA S MODY PODTIPOM DIJABETESA JAKO JE VAŽNO

Možda ste propustili...

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA “DAVOR MILAS”

Nova zanimanja u školi - administrator i prodavač

USPJEH ANE PIROŠ, UČENICE OŠ "VLADIMIR NAZOR" ČEPIN

Najbolja u RH iz biologije i kemije

Najčitanije iz rubrike