Sport
CIBALIA JESEN 2012./2013. ZAVRŠILA KAO PRETPOSLJEDNJA

Već su ljetni odlasci najavili grčevitu borbu za opstanak
Objavljeno 24. prosinca, 2012.
Uoči prvenstva klub je napustilo devet igrača, a polusezonu su obilježile i promjene trenera

Vezani članci

MIROSLAV BOJKO OPTIMIST

Cibalia je institucija i zaslužuje opstanak

ANALIZIRAJU PRVENSTVO

Do kraja tjedna bit će definiran igrački kadar

USPJEH U KUPU POPRAVIO DOJAM

Može li se ponoviti 1999.?

Cibalia je sezonu završila na pretposljednjoj poziciji, a neizvjesnu jesen i, po svemu sudeći, još neizvjesnije proljeće moglo se nagovijestiti još prije početka prvenstva. Odlazak devet igrača prije starta prvenstva nagovijestio je sezonu punu problema za Cibaliju.

Prezimena Kresinger, Radotić, Tomić, Čuljak mnogo su značila momčadi sezonu prije, u kojoj je Cibalia bila vrlo stabilan prvoligaš s tendencijom prema vrhu, a ne prema dnu. Dodamo li im Prgometa, Šimunca, Mašića, Kvesića i Grgića, zaključujemo da je Cibalia ostala bez gotovo cijele momčadi i prije početka prvenstva. Teška financijska situacija u klubu i nepoštovanje preuzetih obveza kada je riječ o financijama, odveli su te igrače u neke druge sredine.

Pomlađivanje i tri trenera

Istina, Cibalia je pokušala pronaći zamjene u uglavnom neafirmiranim igračima. Stigli su Tokić, Gegić, Čulić i Filipović, a osim onih koji su već branili nebeskoplave boje, priključeni su im i igrači iz juniorskog sastava. To je trebalo nadomjestiti kvalitetu koju je Cibalia izgubila s odlaskom navedenih igrača. Zbog toga neuspjeh polusezone nije nikoga iznenadio. Ipak mladi igrači nisu bili toliko zreli ni iskusni da nadomjeste nedostatak igrača koji su otišli. Uz promjene u momčadima tijekom sezone stigle su i promjene na klupi. Dogodile su se čak dvije smjene. Pripreme je kompletno odradio Samir Toplak. Vodio je momčad u prvoj utakmici, kada je u Vinkovcima slavio Slaven Belupo. Nakon poraza od 3:0 sporazumno je raskinuo ugovor s Cibalijom. Veliku ulogu u odlasku Toplaka imala je navijačka skupina Ultrasi, koja je još tijekom proljeća 2012. tražila njegov odlazak. Nakon Toplakova odlaska vodstvo u struci preuzeo je Željko Kopić. Mladi trener, rođeni Osječanin, koji je sezonu prije vodio prvoligaš Lučko. Na klupi Vinkovčana izdržao je 15 prvenstvenih i tri kup-utakmice. Nakon niza od sedam utakmica, u kojima je imao pet poraza, jedan neodlučen rezultat i jednu pobjedu, Kopić je ponudio svoj mandat na raspolaganje, a uprava kluba donijela je odluku o smjeni. Možda u pravo vrijeme, jer je na klupu sjeo Miroslav Bojko. Počeo je pobjedom u Gradskom vrtu, što je Cibaliji donijelo plasman u polufinale Kupa, a nakon završetka polusezone dobio je potporu uprave te će nastaviti voditi Cibaliju.

Nije ništa izgubljeno

Smjenama trenera pokušala se probuditi momčad kako bi se došlo do nekih rezultata i spasonosnih bodova. No, zasad, bar u prvenstvu, pomaka nema. Cibalia je predzadnja na tablici s istim brojem bodova (16) kao i posljednji Zagreb. U međuvremenu su zatvoreni još neki “financijski dotoci” koje je Cibalia imala. Iz mjeseca u mjesec plaće igračima sve su više kasnile, pa se posezalo i za prodajom mladih, još neafirmiranih igrača samo kako bi se ublažio kronični nedostatak financija i koliko-toliko ugasio prjeteći požar. Uz sve financijske nedaće momčad Cibalije zadesila je i nesreća, pa je gubila utakmice u kojima je bodove već imala u džepu. No i unatoč svim nedaćama koje su ih pratile tijekom polusezone, ne može se reći da je sve već izgubljeno. Vinkovčanima prvi klub koji je zasad izvan zone ispadanja, zaprešićki Inter, bježi samo tri boda, a Istra 1961 ispred njega ima bod više. Stoga, ako se uprava dodatno napregne i pojača konkurenciju među igračima dovođenjem svježe krvi, mogućnost ostanka u ligi je otvorena. U svakom slučaju, trener Miroslav Bojko imat će velikog posla kako bi uigrao momčad i kvalitetno je dogradio, a sve u svrhu ostanka u ligi. Cibalia i Vinkovci sigurno su sredina koja je zaslužila da i dalje ima predstavnika u najboljem razredu nogoloptanja.

Antun GRGIĆ
Možda ste propustili...

LONATO DOMAĆIN EP-A U GAĐANJU LETEĆIH META

Karakaš i Gudelj u juniorskom programu

Najčitanije iz rubrike