Mozaik
PREVELIK TROŠAK

Od Eurosonga odustali Bosanci,
Poljaci, Slovaci, Portugalci i Turci
Objavljeno 19. prosinca, 2012.
Odustajanje Bosne otvara mogućnost da se hrvatski predstavnici bolje plasiraju

I dok Hrvatska traga za "najboljim vokalima" od kojih će sastaviti klapu koja će otpjevati pjesmu kojom će se Lijepa Naša sredinom svibnja predstaviti na Eurosongu u Švedskoj, susjedna BiH odlučila je da iduće godine neće na izbor za najbolju pjesmu Europe.

Nakon što su punih 19 godina sudjelovali na Eurosongu, iz Uprave Eurosonga BiH objavili su kako ne putuju u Švedsku, a kao glavni razlog naveli su gospodarsku krizu.

- Odlučili smo da bi bilo pametno preskočiti sudjelovanje na Eurosongu i sredstva koja bismo za to namijenili uložiti u nešto drugo - rekla je direktorica Direkcije bosanskohercegovačkog Eurosonga Lejla Babović te nadodala kako bi "bilo suludo očekivati da, u situaciji kada postoje ljudi koji nemaju što jesti, novac trošimo na Eurosong". Bosna i Hercegovina peta je zemlja koja je odustala od puta u švedski Malmö, u kojem će se iduće godine održati Eurosong. Prije nje odustajanje su najavile Turska, Portugal, Poljska i Slovačka. Ta se mogućnost razmatra i u Grčkoj i na Cipru.

Ljutiti fanovi

Bosanski fanovi Eurosonga ljuti su na ovakvu odluku donesenu posljednjeg dana roka za prijavu sudionika. Najviše ih ljuti činjenica što je "BiH jedna od rijetkih zemalja koja nikad nije propustila veliko eurovizijsko finale, a taj niz uspješnosti prekida odustajanjem". Najveći uspjeh postigli su 2006. u Ateni kada se Hari Mata Hari s pjesmom "Lejla" plasirao na treće mjesto. Prije dvije godine Dino Merlin završio je na šestom mjestu. Bosna i Hercegovina jedna je od pet zemalja koje su nastupale u finalu Eurosonga svaki put od 2004. godine, to jest otkada postoji polufinalna večer. Do prošle subote upitno je i bilo sudjelovanje slovenske delegacije jer je njihova nacionalna televizija objavila da nema 60.000 eura potrebnih za sudjelovanje na Eurosongu 2013. Pa ipak direktor slovenske radiotelevizije Marko Filli u subotu je potvrdio kako će Slovenici ipak u Švedsku. Kako je objasnio, odluka da se sudjeluje i tako ne slijedi primjer nekih drugih država koje su zbog ekonomske krize odlučile odustati od natjecanja, donijeta je zbog zanimanja koje u Sloveniji postoji za Eurosong, ali će organizacija slovenskog izbora i nastup biti krajnje racionalizirani, a troškove će pokriti sponzori.

Samo dan prije isteka roka za potvrdu nastupa na 58. izdanju Eurosonga, Crna Gora je javila kako će ipak nastupati. To je za crnogorski list "Pobjeda" izjavio PR Eurosonga za Crnu Goru Sabrija Vulić.

- Budući da je riječ o prestižnom glazbenom festivalu i na državnom nivou prepoznata je potreba da se Crna Gora pojavi na ovom natjecanju. To će ujedno biti i prilika da se promovira ne samo glazba i pjesma nego i država Crna Gora, nadodao je Vulić.

Više glasova za nas?

Odustajanje Bosne otvara mogućnost da se hrvatski predstavnici bolje plasiraju te izbore plasman u finalnu večer. Naime, bosansko-hercegovačka televizija je na svojoj internetskoj stranici objavila da će, iako ne sudjeluje, prenositi polufinale i finale Eurosonga 2013. pa valja računati na glasove susjeda. Posljednje tri godine Hrvatska se nije plasirala u finale, a među prvih deset posljednji put bili su 2001. kada je Vanna zauzela deseto mjesto s pjesmom "Strings of My Heart". Najbolji plasman ostvarile su Maja Blagdan 1996. sa "Svetom ljubavi" i Doris Dragović 1999. s "Marijom Magdalenom". Prije sedam godina Boris Novković bio je 11. te je godinu dana kasnije Severini i njenoj "Štikli" u Ateni osigurao direktan plasman u finale. Ona je završila na 12. mjestu. Ona je bila posljednja koja je ostvarila kakav takav rezultat. Nakon nje u finale su se uspjeli plasirati Kraljevi ulice & 75 Cents s "Romancom" te duet Igora Cukrova i sadašnje pjevačice Magazina Andree Šušnjare "Lijepa Tena", ali nisu bili ni blizu deset najboljih.

Ana BRAŠKIĆ
Švicarsku predstavlja bend Vojske spasa

Glazbena skupina Vojske shpasa predstavljat će Švicarsku na sljedećem Eurosongu, javlja BBC. Švicarska javnost je s 37,5 posto glasova izabrala Heilsarmee s rock-himnom "You and Me". Osim što je sam nastup Vojske spasa na tom natjecanju iznenađenje, postoji još jedna zanimljivost: njihov basist Emil Ramsauer ima 94 godine. Švicarski mediji, međutim, nagađaju hoće li Heilsarmee uopće dobiti zeleno svjetlo za nastup u svibnju u Malmeu. Vojska spasa, naime, ima kršćanski predznak, a na Eurosongu su prema pravilima zabranjeni nastupi s bilo kakvom političkom konotacijom. Tako je 2009. bio zabranjen nastup predstavnicima Gruzije jer je pjesma sadržavala direktnu aluziju na Vladimira Putina.

Možda ste propustili...

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

SJAJNI HRVATSKI ROKERI ODUŠEVILI SU KONCERTOM U DINGWALLSU

Bare & Majke u londonskom klubu

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

Najčitanije iz rubrike