Svijet
NJEMAČKI FILM OPTUŽUJE LEGENDARNOG GENERALA

Rommel je bio slabić, kukavica i puki karijerist!
Objavljeno 5. studenog, 2012.

Zvali su ga Pustinjska lisica. Erwin Rommel bio je Wehrmachtov generalfeldmaršal kojega su poštovali njegovi vojnici, ali i neprijatelji.

Zbog sudjelovanja 1944. u puču protiv Adolfa Hitlera, zbog čega je skončao život, izvršivši samoubojstvo pod prisilom, bio je miljenik historiografije, publicistike, pa čak i kinematografije. Poznati glumac James Mason u američkom filmu Pustinjska lisica: Priča o Rommelu iz 1951. portretirao ga je kao pozitivca. Čak je i poslijeratni njemački razarač iz klase Lütjens, nekoliko desetljeća nosio njegovo ime, sve dok nije završio u turskom rezalištu.

No, čini se da bi dosadašnja javna predodžba o neposlušnom Hitlerovom vojskovođi mogla biti stubokom promijenjena. Razlog drukčijeg gledanja na jednog od rijetkih junaka s njemačke strane u Drugom svjetskom ratu mogao bi biti najnoviji televizijski film njemačke proizvodnje “Rommel”, prikazan prije nekoliko dana na Prvom programu njemačke televizije (ARD). Ako je vjerovati tom ambicioznom njemačkom televizijskom uratku, koji potpisuje redatelj Niki Stein (Nikolaus Stein von Kamienski), Rommel je bio slabić, moralna kukavica i puki karijerist, koji je do kraja vjerno služio Hitleru. Film je emitiran u povodu 70. obljetnice bitke kod El Alameina, u kojoj su zapadni saveznici porazili Rommela i njegov Afrikakorps u sjevernoj Africi. Producent tog njemačkog filma Nico Hofmann izjavio je za Reuters kako je ideja bila demistificirati Rommela. Nova priča o Pustinjskoj lisici stavlja pod znak pitanja njegovu navodnu povezanost sa Srpanjskom urotom iz 1944., kada je skupina njemačkih časnika izvršila neuspješan atentat na Führera u njegovom stožeru u Vučjoj jazbini na istoku tadašnje okupirane Poljske. Navodno je generalfeldmaršalova supruga Lucie kasnije zanijekala suprugovo sudjelovanje u pokušaju puča. Rommelov sin Manfred, koji danas ima 83 godine, uputio je pismo producentima tog filma, prosvjedujući zbog umanjivanja uloge svoga oca u tom povijesnom događaju.D.Celing

KRIV ZA NJEMAČKE GUBITKE

Zanimljivo, Rommelovo poslušno izvršavanje samoubojstva, prema Hitlerovoj naredbi, koje je nekada smatrano njegovom vrlinom, danas je ključni dokaz koji bi trebao raskrinkati velikog njemačkog vojskovođu kao Führerovog pijuna. Ranija historiografija tumačila je Rommelovu spremnost da popije otrov, željom da spasi svoju obitelj od odmazde nacističkog režima. Njemački povjesničar Sönke Neitzel, koji je bio konzultant kod snimanja filma, odriče Rommelu ratne zločine, čak mu i povlačenje iz El Alameina uzima kao vrlinu. Ipak, Rommela smatra krivcem za velike njemačke vojne gubitke u Drugom svjetskom ratu. Pustinjska lisica za život svojih vojnika nije puno marilao.

Najčitanije iz rubrike