Ekonomija
KOMPENZACIJA MOGUĆA I PREKO INTERNETA

U dva mjeseca preko portala naplatili trinaest milijuna kuna potraživanja
Objavljeno 24. listopada, 2012.

Čak i tvrtke koje imaju puno posla danas teško naplaćuju svoje usluge. Novca nema, liste dužnika sve su duže, a radnicima valja isplatiti plaće, doprinose, poreze, namiriti svoje dobavljače i boriti se za nastavak poslovanja.

U takvim teškim vremenima kompenzacija je čest model za naplatu potraživanja, a usluga povezivanja u kompenzacijski krug sada se nudi i na Internetu, preko portala kompenzacije.hr.

Iako je portal vrlo mlad, počeo je raditi u kolovozu, do sada je zatvoreno više od 13 milijuna kuna kompenzacija, a u bazi se trenutno nalazi 6.000 tvrtki koje na ovaj način žele naplatiti potraživanja.

- Portal je testni rad, u kontroliranom okruženju, započeo u prvom kvartalu ove godine, dok je za javnost postao otvoren početkom kolovoza. Dugačko razdoblje testiranja iskorišteno je kako bi se testirali svi servisi sustava, a posebno bi željeli naglasiti upotrebu elektronskog potpisa u ovjeri kompenzacija. S upotrebom istog tvrtke mogu zaboraviti na probleme slanja stotina faksova svaki dan, male anarhije u kontroliranju da li posjeduju originalne žigove i potpise na svim kompenzacijama, tisuće telefonskih poziva, noćne more kod pretraga arhive te sigurnost u slučaju dolaska financijske inspekcije. Kako bi zadržali likvidnost svojih tvrtki i na vrijeme plaćali svoja dugovanja bili su prisiljeni svoja potraživanja naplaćivati preko raznih faktoring tvrtki ili tvrtki koje sa bave kompenzacijama.

Proviziju koju su plaćali za naplatu svojih potraživanja kretala se uglavnom oko 7, a često i do 10 posto. Suočeni s tom situacijom te razmišljajući kako riješiti taj problem i svesti ga u razumne okvire došli smo na ideju napraviti prvi online, "just in time", kompletno elektronski internet-kompenzacijski servis koji će biti besplatan za sve svoje korisnike, i tako su osnovane www.kompenzacije.hr. - kaže Darko Komorski, direktor Kompenzacija.

Do kraja godine očekuje se da će u bazi portala biti 20.000 poslovnih subjekata te da će više od 20 posto potraživanja koje tvrtke unesu biti moguće zatvoriti putem portala kompenzacije.hr. Mnogi su već prepoznali brzinu i učinkovitost ovakvog portala uz koji nema potrebe za nebrojnim telefonskim pozivima, dostavi dokumenata poštom, slanjem faksova i sličnog. Naime, nakon što korisnik unese svoja dugovanja i potraživanja, algoritam zatvara kompenzacijske krugove te obavještava tvrtke u krugu o mogućoj kompenzaciji. Ako svi u kompenzacijskom krugu potvrde kako žele zaključiti kompenzaciju, traži se potpis kompenzacijske liste i to digitalnim potpisom.

- Mnogi se pitaju koja je korist samoga servisa i gdje je trik. Trika nema, sve je vrlo jednostavno. Kod upisa vaših potraživanja korisnici sami upisuju postotak koji su spremni platiti da bi istu zatvorili - kaže Komorski.

Ivan SEKOL
NAKNADE OD 0 DO 5 POSTO

Naknadu će tvrtke za neko potraživanje upisati 0 posto, 0,5, 1, a nekad 5 posto, jer algoritam slaže kompenzacijske liste prema prioritetima - kompenzacije s većim iznosom provizije se smatraju da su tvrtkama od veće važnosti za zatvaranje, i zato im se daje veći prioritet u stvaranju kompenzacijskih krugova. Bitno je naglasiti da ti postotci nikada neće biti onih suludih 7, 8, ili 10 posto, kaže Komorski.

6

tisuća tvrtki trenutno je u bazi Kompenzacija .hr

20

tisuća poslovnih subjekata očekuje se u bazi do kraja godine

Možda ste propustili...

SLABOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Najviše nezaposlenih od 2015. godine

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike