Ekonomija
VLADA DO SLJEDEĆEG PROLJEĆA PLANIRA RIJEŠITI NELIKVIDNOST

Linić: Pitati za naplatu duga dosad je bio zločin
Objavljeno 21. rujna, 2012.

ZAGREB - Primjenom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u Hrvatskoj od 1. listopadu započinje borba protiv nelikvidnosti, najveći dio tog tereta Vlada planira riješiti u šest mjeseci, odnosno do proljeća sljedeće godine. Tu optimističnu prognozu iznio je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade poručujući poduzetnicima da je Vlada odredila rokove plaćanja od 30 dana, iznimno 60, i kako to znači da gospodarstvenici moraju voditi računa o isplati plaća i plaćanju obveza vjerovnicima. “To je mnogima najteže razumjeti, jer dosad je pitati za naplatu duga bio zločin. Dužnici su poduzetnicima kreirali način ponašanja, no ovaj će zakon promijeniti ponašanje dužnika”, naglasio je Linić koji traži da plaćanje radnika i dobavljača ubuduće bude u prvom planu.

Alarmantni su za ministra financija podaci o nelikvidnosti, jer su neplaćeni računi dosegnuli iznos koji odgovara razini od 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije, što znači da je nelikvidnost gotovo jednaka iznosu kuna koje su fizički u optjecaju. Vlada je, za restrukturiranje nelikvidnih tvrtki, odnosno za postizanje predstečajne nagodbe obučila 400 ljudi, a Ministarstvo financija u pričuvi ima još 200 djelatnika. Radit će se u 60 nagodbenih vijeća, u Zagrebu 25 vijeća, u Osijeku osam, u Rijeci 13, a u Splitu 14 vijeća. Pred njima je i do 37 tisuća predmeta, od čega 23 tisuće u Zagrebu. U blokiranim poduzećima ima 67 tisuća radnika, a koliko će radnih mjesta “preživjeti” vidjet će se tek kad se počnu čistiti dugovi i kad postane jasno u kojim će se poduzećima nagodbe dogoditi.J.Marić

ODGOĐENO UVOĐENJE CARINA

Vlada je jučer planirala donijeti i uredbu o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, no ta je točka skinuta s dnevnog reda zbog dodatnih konzultacija s Europskom komisijom. Plan je bio uvesti carine od 50 lipa do jedne kune po kilogramu kako ne bi došlo do poremećaja na domaćem tržištu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina smatra kako s Europskom komisijom neće biti problema jer će njegovo ministarstvo kvalitetno obrazložiti zašto želi uvesti izvozne carine na neke poljoprivredne proizvode.

Možda ste propustili...

EUROPSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

Prijavili sedamnaest avioprijevoznika

Najčitanije iz rubrike