Crna kronika
BEZ NOVČANIKA I KARTICA

Džepari preselili iz autobusa i tramvaja u trgovačke centre
Objavljeno 27. kolovoza, 2012.
Zbog većeg broja krađa, policajci u civilu svakodnevno paze na kupce

OSIJEK - Autobusi i tramvaji GPP-a nisu više “radno mjesto” džepara. Lopovi su se preselili na mjesta gdje još lakše kradu - velike trgovačke centre, kakvih u Osijeku ima desetak.

Veliki trgovački centri postali su idealno mjesto gdje je najlakše doći do plijena. Velika koncentracija ljudi, gužve te mali prostor između polica u trgovinama pogoduju džeparima da vam, a da uopće primijetite, gurnu ruku u džep ili torbicu i ukradu novčanik. Najveći je problem što uz kartice građani još uvijek čuvaju i PIN, koji lopovima dodatno olakšava posao da vam u rekordnom roku počiste tekući račun.

Samo prošloga petka dvoje Osječana na isti je način ostalo bez novca. Dvadesetšestogodišnja Baranjka ukrala je novčanik s bankovnom karticom 48-godišnjaka iz Osijeka. U subotu je otišla u grad i nakupovala stvari za nekoliko tisuća kuna. U trgovačkom centru u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, oko 10 sati, ukraden je novčanik 60-godišnje Osječanke. Žena nije ni primijetila kada je ostala bez novčanika, već je to kasnije primijetila. No, kada je pozvala policiju, bilo je kasno. Kradljivac nije dugo čekao da joj počisti tekući račun. Odmah je otišao do bankomata i podigao nekoliko tisuća kuna.

- Još jednom upozoravamo građane da PIN bankovnih kartica ne zapisuju na papiriće koje ostave uz kartice. To je vrlo naivan način čuvanja PIN-a, a lopovima uvelike olakšava “posao” - upozorio je Tomislav Ćorluka iz Odsjeka za prevenciju PU osječko-baranjske.

Ako vas pokradu, uz to što ćete ostati bez novca, dodatni troškovi javljaju se i za izradu dokumenata, ali i ostalih kartica koje ljudi čuvaju u novčanicima.

Zbog povećanog broja džeparenja u trgovačkim centrima policajci u civilu svakodnevno se ondje nalaze i paze na kupce da doslovno ne ostanu “praznih džepova”.

Iako su džepari nekada više “operirali” u gužvi u gradskim autobusima i tramvajima, zanimljiv je podatak da ove godine u osječku policiju nije stigla ni prijava da se tako nešto dogodilo. Unatoč tome, policija će u gradskom prijevozu i na stajalištima, tijekom sljedećega tjedna, dijeliti prigodne naljepnice pod nazivom: “Putnici, sačuvajte novac i dokumente”.

Sandra LACIĆ
UKRAO NOVČANIK IZ AUTA I PODIGAO NOVAC NA BANKOMATU

MUP je prije godinu dana objavio fotografiju kradljivca koji je pomoću ukradene kartice i PIN-a s bankomata na Trgu lobode BB u Osijeku podigao više tisuća kuna. Lopov je kartice ukrao istog dana iz parkiranog automobila u Pejačevićevoj ulici. Policija iznova moli građane da, ako imaju neku informaciju o lopovu s fotografije, dojave to u najbližu policijsku postaju ili nazovu na broj 192. Isto tako, informacije se mogu dostaviti putem e-mail adrese: pitanja@mup.hr.

Možda ste propustili...

ČETIRI, OD UKUPNO DEVET OSOBA U AUTOMOBILU, POGINULO JE NA MJESTU DOGAĐAJA

U KBC-u Split se bore za život teško ozlijeđenih migranata u Brnazama

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA BIVŠEM MAJORU JNA

Zlostavljao je zarobljenike, dobio 14 godina zatvora

Najčitanije iz rubrike