Osijek
PRIMARNOJ MEDICINI VRAĆA SE POSAO ADMINISTRATORA

Za svaku uputnicu ponovno kod liječnika obiteljske medicine
Objavljeno 13. kolovoza, 2012.
Liječnici: Sada ćemo 95 posto vremena gledati u ekran, a ne u lice pacijenta.

Vezani članci

HZZO: NOVI MODEL ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Plaća liječnika ovisit će i kilaži pacijenta i nepušenju?

Osječki liječnici ogorčeni su pilot-projektom koji u nekoliko županija kreće od rujna, a prema kojem se ponovno ovim liječnicima pokušava vratiti posao naručivanja za sve pretrage, bez obzira na to koji ih je liječnik indicirao.

Riječ je o projektu e-naručivanja, gdje bi liječnici iz svoje ordinacije direktno naručivali pacijente u bolnicu, ali za pacijente to ponovno znači hodanje od specijalista do liječnika obiteljske medicine, a sve samo kako bi ih ovaj naručio preko svog računala za pretragu koju je zatražio specijalist.

- Ponovno su to zamislili preko leđa doktora obiteljske medicine. Mi zastupamo tezu da tko god od liječnika nešto indicira, neka on to i naruči. U bolnicama je bio pokušaj s internim uputnicama, ali je propao, a prema njemu je svatko naručivao ono što je indicirao. Tako bismo znali tko nepotrebno traži pretrage. No, unatoč potrošenim milijunima kuna na informatizaciju, mi još uvijek nismo niti spojeni s bolnicom, komentirao je dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja

Da je riječ o “notornoj gluposti” tvrdi i osječki liječnik obiteljske medicine, dr. Tihomir Plavšić

- Ja to uspoređujem sa slučajem kirurga, koji kada operira mora imati čistu dvoranu, ali čisti li je on ili čistačica?

Mogu ja saditi i cvijeće pred ambulantom, ali to nije moj posao i to može raditi i netko s četiri razreda osnovne škole. Za to vam ne treba medicinski fakultet. Sada ću 95 posto vremena gledati u ekran, a ne i lice pacijenta. Za taj posao postoji školska sprema, a zove se administrator, zaključuje dr. Plavšić.

Nefreteta Z.EBERHARD
LISTA ZA SVAKOG PACIJENTA?!

Kada su se već potrošili toliki milijuni na informatizaciju, trebala se napraviti prava stvar, a to je da svatko od pacijenata ima svoju elektronsku listu, pa da da znamo tko je što potrošio. Tako bismo znali da je Marko Marković vadio krv 16 puta u četiri mjeseca i moglo bi se postaviti pitanje ima li on medicinske indikacije za to. Tada bi se i od 17.000 liječnika u Hrvatskoj vidjelo tko je što indicirao, tko piše znanstvene radove, a tko dila s farmaceutskom industrijom”, kaže dr. Gmajnić.

Možda ste propustili...

TUNJICI PETRAŠEVIĆU POVJEREN DRUGI DEKANSKI MANDAT NA PRAVNOM FAKULTETU

Reformom studijskih programa želimo se prilagoditi potrebama na tržištu rada i poslodavcima

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja