Svijet
SRBIJA POSLALA 49 SVOJIH VATROGASACA U GRČKU

Vatrena stihija prijeti Sv. Gori
Objavljeno 11. kolovoza, 2012.

Srbijanski mediji u petak su s velikom pozornošću popratili vijest o šumskom požaru koji je zahvatio grčki poluotok Svetu goru, na obalama Egejskog mora. Ne bez razloga, s obzirom na to da bi vatra mogla zaprijetiti srpskom pravoslavnom manastiru Hilandar koji je, prije osam godina, u strašnom požaru gotovo cijeli izgorio.

Kako bi, ovaj put, pokušali spriječiti da vatra ponovno ugrozi taj drevni samostan, osnovan još krajem 12. stoljeća, i uništi ono što je preostalo, Srbija je poslala u Grčku deset vatrogasnih vozila i 49 vatrogasaca.

Sveta Gora (Atos), smještena u grčkoj Makedoniji na istoimenom najistočnijem kraku poluotoka Halkidika, egzotična je redovnička republika u sastavu Grčke. Njezin službeni naziv glasi Samoupravna Redodržava Svete Gore. Iako je posrijedi poluotok, na ovaj izolirani dio grčkog teritorija može se doći samo morskim putem. Ženama je na Svetu Goru, poznatu i kao “vrt djevaca”, ulaz strogo zabranjen.

Kada je srpski car Stefan Uroš IV. Dušan, današnji hrvatski poluotok Pelješac (tada još zvan Stonski rat, odnosno Sabbioncello) 1334. godine prodao Dubrovačkoj Republici, odlučeno je da mu Dubrovčani odmah isplate 8.000 perpera, a svake godine nastave plaćati danak od 500 perpera srpskom manastiru Sv. Mihajla u Jeruzalemu. Pošteni i pedantni Dubrovčani, prema srpskim uputama, od sredine 15. stoljeća, nastavljaju plaćati danak samostanima Hilandaru i Svetom Pavlu na Svetoj gori, sve do propasti Republike 1808. Hilandar financijski pomažu i albanski katolički velikaši iz obitelji Kastrioti, uključujući i slavnog Skenderbega. U čast njegovog brata Reposha koji je na Hilandaru umro kao redovnik, manastirska utvrda Svetog Jurja/Đorđa preimenovana je u Arbanaški pirg (Albansku utvrdu). Danas je Hilandar u cijelosti srpski. D.Celing

SLAVNI BUGARI I JEDAN HRVAT

Između 17. i 20. stoljeća, većinu redovnika na Hilandaru čine monasi podrijetlom iz Bugarske i Makedonije. Među njima, ondje jedno vrijeme žive i Ilarion Makariopolski, Sofronije Vračanski i Matej Preobraženski, važni sudionici Bugarskog narodnog preporoda. Bugarski svetac, sv. Pajsije Hilandarski, ondje je počeo pisati svoju Istoriju slavjanobalgarsku, prvu povjesnicu bugarskog naroda. Danas se, među redovnicima, nalazi i jedan Hrvat, konvertit na pravoslavlje, jerođakon Serafim. Prije zamonašenja, zvao se Frane Špika i studirao je filozofiju u Beogradu. Otac mu je bio časnik u JNA.

Možda ste propustili...

33 OSOBE OZLIJEĐENE U OLUJI

Tornado odnio pet života u južnoj Kini

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

Najčitanije iz rubrike