Mozaik
BIVŠI FRONTMEN AZRE PROUČAVA BISERE NARODNE GLAZBE

Štulić na YouTubeu objavio
18 obrada narodnih pjesama
Objavljeno 8. kolovoza, 2012.

Legendarni Johnny Štulić postavio je tijekom vikenda 18 novih snimaka na svoj kanal na YouTubeu. Riječ je o njegovim obradama narodnih pjesama. Kako je prije najavio za srpski “Blic”, planira na svoj način otpjevati 300 najljepših pjesama, bisera narodne glazbe. Među njima su kompozicije “U lijepom starom gradu Višegradu”, “Dobro jutro, moj bekrijo”, “Nema ljepše djevojke”, “Sliku tvoju ljubim”, “Volem diku”, “U ranu zoru”...

Tom je prilikom na pitanje putuje li nekamo, odgovorio u svom stilu: “Putujem, ali uglavnom u mislima. Čitajući dobra književna djela, primjerice Homera, može se sjajno putovati. Uglavnom sam kod kuće i radim. Čitam, prevodim, snimam svoje verzije narodnih evergreena. Od više od 300 dobrih pjesama, 80 posto su narodne. Polako ih snimam i objavljujem na YouTubeu. Neke ispadnu fenomenalne, a neke sam slabije snimio. Pogotovo ranijih godina. Većinu pjesama znam otprije. Sjećam se odnekud i teksta. Glazbu koju obradim pretvorim u novu kvalitetu, kao da ju prebacim iz struje od 110 volti u 220 volti.”

Legendarni roker često svira gitaru, ali već dugo ne piše svoje autorske pesme. “Trenutno snimam samo narodne pjesme. Rijetko pišem svoje nove pjesme. Nemam za koga. To ti je kao da imaš Rolls Royce star 20 godina, ali nemaš koga voziti”, kaže Štulić koji u posljednje vrijeme proučava povijesne zapise o Kraljeviću Marku koji je bio turski vazal. Zanimljivo je da Dubrovački arhivi čuvaju dokumente u kojima stoji da je Marko Mrnjavčević tražio od bankara da mu vrate njegov novac, što je Štulića naročito zaintrigiralo.

- Proučavam Kraljevića Marka. Napisat ću esej o tome. Dosta stvari tu ne štima. Narodne pjesme sigurno nose dosta toga, ali o njemu se ne zna ništa, osim da se ženio i da je ponovno mijenjao drugu ženu za prvu te da je poginuo 1395. Marko nije bio lijep i velik kao u pjesmama. U Dubrovačkim arhivima piše da je potraživao novac od tadašnjih bankara. Njegova je sudbina zaista iznenađujuća, sva ta priča o ženama i problemi s vjerom čine ga zaista zanimljivim junakom. Bio je pravi prosvijetljeni vladar. Ja uglavnom proučavam stvari koje su stare po nekoliko tisuća godina tako da je mala ekskurzija u 14. stoljeće i za mene iznenađenje. Teško bi bilo napisati pop-pjesmu o Kraljeviću Marku, jedino bi se mogla napraviti rock-opera o njemu. Recimo, nešto kao što radi Metallica”, objasnio je Štulić. (T.K.)

Rijetko pišem svoje nove pjesme. Nemam za koga. To ti je kao da imaš rolls-royce star 20 godina, ali nemaš koga voziti.

Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

HRVATSKA IDE U BORBU ZA PLASMAN NA SVJETSKOM PRVENSTVU U ESPORTU

Dva ženska tima na pragu povijesnog uspjeha

Najčitanije iz rubrike