Mozaik
SLOVENSKI POVJESNIČAR IZNIO ZANIMLJIVU TEZU

Josifa Staljina otrovao je Tito?
Objavljeno 18. srpnja, 2012.

U nedavno objavljenoj knjizi slovenskog povjesničara sugerira se da je Staljina otrovao ubojica kojeg je navodno poslao Tito.

To je kao svoju polaznu tezu uzeo slovenski povjesničar Jože Pirjavec koji je nedavno objavio Titovu biografiju "Tovariši", koja prati njegovih 27 godina na vlasti. Biografija je zasnovana na obimnoj dokumentaciji iz brojnih arhiva koje su mnogi zanemarivali i ignorirali.

Naime, među Pirjavecovim brojnim otkrićima stoji i sugestija da je Tito vrlo vjerojatno naredio ubojstvo Josifa Staljina i to otrovom koji je doveo do fatalnog moždanog udara. Navodno, Tito je naredio svom ubojici da Staljina otruje. Kada je Staljin umro 5. ožujka 1953. godine, u njegovu kabinetu pronađeno je Titovo pismo upozorenja. Naime, još otprije se zna da je Staljin u više navrata pokušao ubiti Tita jer se njih dvojica nisu slagala još od kraja Drugog svjetskog rata. Staljin, kojeg je zabrinjavao Titov revolucionarni zanos i nevjerojatna osobna karizma, pokušao je ubiti Tita čak 22 puta tijekom poslijeratnih godina. Svi su pokušaji osujećeni, uključujući i onaj kada mu je poslao kutiju za nakit koja pri otvaranju ispušta nervni plin. Međutim, u već spomenutom pismu Tito je napisao i upozorio da on (Staljin) može poslati koliko god hoće ubojica, a da je njemu dovoljno da pošalje samo jednog.

Priča se dalje nastavlja 28. veljače 1953. godine kada je Staljin, umoran, napustio kabinet i povukao se u svoju daču koja se nalazila u blizini Moskve. Sazvao je sastanak sa svojim najbližim suradnicima, uključujući čelnika tajne policije (NKVD) i Nikitu Hruščova, tadašnjeg partijskog šefa za Moskvu. Prema povijesnim zapisima, sastanak je trajao do četiri sata ujutro i nitko od prisutnih nije primijetio da se Staljin loše osjeća. Staljin je tada svom osiguranju dao "voljno" i naredio im da ga ne bude sve dok sam ne ustane. Osiguranje je sutradan tek negdje oko 10 sati konačno ušlo u njegovu sobu. Vidjeli su ga kako leži na podu, nepokretan, bez moći govora. Još je bio živ. Staljin je živio u agoniji još nekoliko dana da bi umro 5. ožujka od posljedica gušenja.

Pirjavec navodi da je Staljin bio ozbiljno zabrinut zbog Titove prijetnje. Naravno, postoji i općeprihvaćeno mišljenje koje je aktualno i danas, a to je da je Staljin i prije imao manje moždane udare i da ovaj nikoga nije iznenadio.(R.I.)

Hruščov se ispričao

Kada je 1955. godine Hruščov posjetio Beograd, on se ispričao Titu zbog svih Staljinovih pokušaja da ga ubije te mu odao priznanje na svemu što je preživio: "Zaista ste se dobro čuvali. Imate dobre ljude oko sebe, dobre doušnike, koji su znali za svaku Staljinovu namjeru ", rekao je tada Hruščov na što je Tito odgovorio: "Staljin je oduvijek znao da me dobro čuvaju. Nakon nekoliko upozorenja da je dosta ubojica poslao, očigledno je da se i sam malo uplašio".

Možda ste propustili...

TOPLA I URNEBESNA KOMEDIJA

“Summer Camp”s Diane Keaton

HRVATSKA IDE U BORBU ZA PLASMAN NA SVJETSKOM PRVENSTVU U ESPORTU

Dva ženska tima na pragu povijesnog uspjeha

Najčitanije iz rubrike