Kultura
MEĐUARODNI LAND ART FESTIVAL

Slama je jedinstvena i posebna
Objavljeno 17. srpnja, 2012.

Rijetki su Osječani koji prošli vikend nisu bar zavirili na međunarodni Land Art Festival Slama, održan sedmi put, a prvi put u Osijeku.

Ali ne samo Osječani, jer Slamom, ovaj put s baranjskih polja smještenom u Perivoju kralja Tomislava, oduševili su se i posjetitelji iz Berlina, Mađarske, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, ističući da je to jedinstvena manifestacija u svijetu.

A tamo se doista imalo što vidjeti. Tridesetak umjetnika iz cijelog svijeta brojne je posjetitelje zadivilo zanimljivim, neobičnim, a nadasve kreativnim i maštovitim skulpturama od slame.

Iako je vrhunac događanja bila nedjelja, 15. srpnja, uz spektakularni završetak - spaljivanje središnje skulpture mitske ptice feniks, ova manifestacija bila je otvorena za javnost i u subotu.

- Došli smo u subotu i uživali u prekrasnim skulpturama od slame. Uz to, posebno me dojmilo puštanje niz Dravu vjenčića koji su se pleli u sklopu Slamnatih radionica - rekla nam je Osječanka Sanja.

Već tradicionalno, uz ovaj kulturni događaj ide i glazbeni program. Ovaj put specijalna gošća bila je pjevačica Jelena Radan uz prateći bend Blue World Trio, koja je izvela niz svojih hitova, kao i dio fado repertoara. Nastupili su još Krijesnice, Skola, Olujić i Lamza Trio, Bety Quast i drugi glazbenici.

Na Slami nitko nije ostao gladan. Bilo je tu u izobilju langošica, kuhanog kukurza, lubenica, dinja, indijskih specijaliteta i još mnogo toga.

Manifestacijom Slama umjetnik Nikola Faller zaokružio je svoju jedinstvenu artističku priču o četiri godišnja doba u Osijeku. Nakon umjetničkih perofmansa s lišćem i travom te zimskih čarolija sa skulpturama od snijega, krug je zatvoren ljetnom manifestacijom Slama, po mnogo čemu jedinstvenom i posebnom.

Foto galeriju možete pogledati OVDJE.

Tekst: Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike