Kultura
SLAMA MEĐUNARODNI LAND ART FESTIVAL U OSIJEKU

U znaku ptice feniks
Objavljeno 14. srpnja, 2012.

Festival Slama napustio je nakon šest godina ruralnu divljinu baranjskih njiva na kojima je potekao i preselio se na zelenu livadu gradskog parka.

Tako se 7. Slama land art festival prvi put održava u Osijeku, od 9. do 15. srpnja, i to u Perivoju kralja Tomislava. Ovaj put tema je feniks - snaga promjene.

- Ovu temu odabrao sam jer je mitska i sveta ptica feniks, ili žar-ptica, kako su je Slaveni zvali, ptica koja se obnavlja kroz vatru i započinje tako novi životni ciklus. Riječ feniks (phoiniks) potječe iz starogrčkog i označava purpurno crvenu boju - objašnjava mag. kiparstva Nikola Faller, umjetnički voditelj Slame.

Više je razloga bilo za takvu odluku. “Niz godina smo bili u Baranji, a glavni argument zašto smo sada u Osijeku je taj da je većina posjetitelja Slame bila iz Osijeka. Osim toga, živim i radim u Osijeku, promatrao sam ovu lokaciju duže vrijeme i na poziv gradonačelnika došli smo u grad. Također, feniks je simbol promjene”, kaže Faller.

A da ovaj prostor zaista živi poput prave kolonije, oaze umjetnika, uvjerili smo se i sami. Niču skulpture životinja, različitih predmeta, doslovce od kolijevke do groba, ovisno kako umjetnici doživljajaju feniksa.

Za rad koriste 1.650 malih bala sijena i 50 velikih, ukupno je umjetnika 25, a među njima su mnogi koji su bili i na prijašnjim festivalima Slama. Tu je i Bojan Kiski iz Karlovca, koji je i prošle godine radio skulpture od slame, kao i brojni umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

Već tradicionalno, na kraju svakog festivala Slama spaljuje se jedna skulptura od slame. Hoće li tako biti i ovaj put posjetitelji će se uvjeriti sami. “Problem je u tome što smo do sada to radili na njivi, a sada smo u gradskom parku. Nadam se da ćemo u razgovoru s Gradom riješiti taj problem”, ističe Faller.

Vesna LATINOVIĆ
NASTUP JELENE RADAN

U nedjelju, 15. srpnja, u 19 sati nastupit će Jelena Radan i prateći bend Blue World Trio. Subota i nedjelja od 12 sata pa sve do ponoći otvoreni su za posjetitelje. Oni će, uz skulpture i objekte od slame, moći uživati u glazbi Jelene Radan, Krijesnica, Skola, Olujić i Lamza Trija, Bety Quast i drugih. Za najmlađe posjetitelje plesni studio Shine pripremio je plesnu točku Pali anđeo te organizira Slamnatu igraonicu. Svi posjetitelji festivala na Ekosajmu koji organizira udruga Slap moći će kušati i kupiti domaće proizvode lokalnih OPG-ova. Ulazak za djecu do 10 godina u pratnji roditelja je besplatan, za ostale posjetitelje dnevna ulaznica je 25 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike