Ekonomija
NOVI ALAT ZA SMANJENJE JAZA IZMEĐU SPOLOVA

U tehnološkim industrijama žene prednjače u korištenju GenAI-ja
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Prema najnovijem istraživanju Boston Consulting Group o omjeru žena i muškaraca koji prihvaćaju upotrebu aplikacija temeljenih na generativnoj umjetnoj inteligenciji (GenAI) pokazalo se da 68 posto žena koje rade u tehnološkom sektoru koristi alate GenAI više puta tjedno na radnom mjestu, u usporedbi sa 66 posto muškaraca.

Štoviše, kako se navodi u priopćenju, žene na vodećim pozicijama u tehničkim područjima (inženjering, informatika, korisnička podrška, prodaja i marketing) u korištenju GenAI-ja prednjače za 14 postotnih bodova u odnosu prema svojim muškim kolegama.

Tradicionalno, muškarci su prvi koji se koriste novom tehnologijom, dok je prema istraživanju YouGov-a iz 2020. godine, udio žena koje koriste nove tehnologije bio manji od 40 posto. Ako bi prihvaćanje GenAI-ja slijedilo sličan trend, mogla bi se povećati već postojeća neravnoteža spolova u tehnološkom sektoru, gdje trenutno manje od 30 posto srednjih i viših menadžerskih pozicija zauzimaju žene.

Međutim, BCG-jevo istraživanje pod naslovom "Žene liderice utiru put GenAI-ju" pokazuje da žene prihvaćaju upotrebu aplikacija temeljenih na Generative artificial intelligence GenAI-ju bar jednako, ako ne i više od muškaraca. U usporedbi s muškarcima, žene na vodećim pozicijama su jednako ili još više svjesne potencijalno pozitivnih učinaka GenAI-ja na rad. Međutim, mlade žene su manje uvjerene u to. S druge strane, žene na višim pozicijama koje ne pripadaju tehničkim područjima zaostaju za dva postotna boda, a žene na nižim pozicijama za 5-12 postotnih bodova od muškaraca koji obavljaju sličan posao.

“Nedostatak samopouzdanja među starijim ženama koje nisu zaposlene u tehničkim sektorima često rezultira poteškoćama u usvajanju novih tehnologija, što za posljedicu ima njihovo zaostajanje", rekla je Melanie Seier Larsen, direktorica i partnerica u BCG-ju.

Za mlade žene koje rade na tehničkim pozicijama zaostajanje od sedam postotnih bodova može pogoršati već postojeću neravnotežu spolova u mnogim tehnološkim tvrtkama.

“Razlog je za ovaj zaostatak, prema BCG-ju, što mlade žene imaju manji pristup korporativnim mrežama i sastancima gdje se razvijaju strategije GenAI-ja i manje su uključene u početne GenAI programe," dodala je Melanie Seier Larsen.

Starije žene u tehničkim i netehničkim funkcijama izvijestile su o jednakoj ili većoj toleranciji na rizik u odnosu prema muškarcima i mlađim kolegicama, što se analizom pripisuje njihovu životnom putu. Starije žene, nakon što su već prevladale mnoge prepreke kako bi došle do svoje trenutne pozicije, razvile su sposobnost preuzimanja rizika koja je ključna za uspjeh. Nasuprot tome, mlade žene na tehničkim pozicijama često se osjećaju manje slobodne za eksperimentiranje, posebno s novim tehnologijama, zbog manjka iskustva i autoriteta.

Zdenka Rupčić
O istraživanju
Studija “Žene liderice utiru put u GenAI-ju” temelji se na podacima BCG-jeve ankete provedene među više od 6500 ženskih i muških zaposlenika u Njemačkoj, Indiji, Japanu, SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ciljani programi
GenAI nudi jedinstvenu priliku za smanjenje jaza između spolova, ali to zahtijeva proaktivne korake i od tvrtki i od žena koje one zapošljavaju”, rekla je Pálinkás. “Osim pozicije, treba uzeti u obzir i dob žena, njihovu ulogu u tvrtki, ali i životno iskustvo kao faktore koji utječu na prihvaćanje i korištenje GenAI-ja”, dodala je. Prema BCG-ju, tvrtke koje su spremne za korištenje GenAI-ja mogu iskoristiti ovaj novi alat za smanjenje jaza između spolova. U tome mogu pomoći ciljani programi obuke i drugo.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

2

U EUROZONI NOMINALNI TROŠAK RADA VEĆI 5,1 %

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

3

KLIJENTI SUZDRŽANI U ULAGANJIMA

Prihod proizvođača robota će stagnirati