Osijek
VOLONTER UDRUGE "POBJEDE" OPTUŽUJE ZA MALVERZACIJE SREDSTVIMA IZ DONACIJA ZA NAPUŠTENE PSE

Donacije se troše na plaće u Azilu!?
Objavljeno 25. travnja, 2012.

Novac prikupljen donacijama Azilu za napuštene pse u Nemetinu troši se na plaće zaposlenih, a istovremeno se psi hrane otpacima prikupljenim iz restorana ili im se kuha u prljavim kotlušama nasred Azila - optužbe su to koje stižu na račun vodstva udruge Pobjede.

Nezadovoljni volonter kaže kako Azilu nisu važna nedužna i nezaštićena bića nego samo financijska korist, pojašnjavajući takav stav činjenicom da mišljenja volontera nisu važna. “Važni su im samo savjeti udruge Prijatelji životinja i njihovog voditelja Luke Omana”, kaže jedan od volontera. Ivana Crnoja, predsjednica udruge koja vodi Azil, odgovara: “Troje je stalno zaposlenih i to na pola radnog vremena. Plaća iznosi 1.128 kuna, a sve ostalo je volontiranje i ne radi se četiri sata koliko traje pola radnog vremena, nego katkad i po 16 sati dnevno. I ja sam plaćena četiri sata dnevno, a radim puno više”, kaže Crnoja te naglašava da honorara u Azilu nema te da u račun na koji stižu donacije imaju uvid ona osobno i Zrinka Košta, ujedno i članica Upravnog odbora. Crnoja podsjeća da je Udruga u veljači dala 28.000 kuna za veterinarske troškove, u čemu je velik dio, kaže, novac samih volontera. Volonter koji se obratio redakciji Glasa Slavonije smatra da je nedopustivo da se ondje daju savjeti poput držanja pasa po kućama volontera u slučaju inspekcijskog nadzora. Zasluge se, kaže, pripisuju Udruzi, a ne udomiteljima koji tome psu na posljetku pronalaze i dom. Crnoja pak tvrdi da je riječ o privremenim udomiteljima koji bolesnim psima pružaju bolju njegu u kući nego što je imaju u Azilu te naglašava kako su psi koji su ušli jednom u Azil i ondje su evidentirani, tamo i smješteni sve dok ne pronađu novi dom. Opcija privremenih udomitelja vrijedi isključivo za bolesne pse, a Crnoja ne poriče da se neki od njih nalaze u domovima volontera.

Marija MIHELIĆ
Naknada za udomljenje 250 kn

Prilikom udomljavanja budući će vlasnik morati platiti određen iznos novca, no Crnoja pojašnjava da je riječ tek o polovini iznosa potrebnog za čipiranje i sterilizaciju pasa, što Udrugu stoji 450, odnosno 550 kuna. “Naknada za udomljavanje iznosi 250 kuna i mi zapravo vlasnicima poklanjamo psa čipiranog, cijepljenog i steriliziranog. Inače, mi plaćamo također pola iznosa jer imamo dobru suradnju s Veterinarskom ambulantom "Fury", a stvarna cijena je od 700 do 900 kuna”, rekla je Crnoja.

Ivana Crnoja

predsjednica udruge Pobjede

I ja primam plaću za samo četiri sata rada dnevno, iako radim u Azilu puno, puno više

Možda ste propustili...

SUTRA OD 10 SATI HOD ZA ŽIVOT

Policija će regulirati promet

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

Najčitanije iz rubrike