Osijek
ZABRINJAVAJUĆI PODATCI S JUČERAŠNJEG KOLEGIJA ŽUPANA ŠIŠLJAGIĆA

Učenici u Osječkoj županiji izostali s nastave gotovo 2,5 milijuna sati!
Objavljeno 26. listopada, 2011.
Gotovo 2,5 milijuna školskih sati s redovne su nastave izostali učenici osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije u školskoj 2009./10. godini, a sličan je trend nastavljen i prošle školske godine.
Ovaj alarmantan podatak iznesen je na jučerašnjem kolegiju župana Vladimira Šišljagića i županijskih pročelnika. “U toj školskoj godini osnovnu školu završila su 27.274 učenika, koji su ukupno izostali 1.219.290 sati. To znači da je u prosjeku svaki izostao 44,7 sati, što je u odnosu na prošlu školsku godinu povećanje od 1,2 sata tjedno. Od toga je velika većina opravdanih izostanaka, 42,7 sata”, iznijela je Ksenija Zbožil, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Naglasila je kako su srednjoškolci izostajali dvostruko više – njih 13.844 uspjelo je akumulirati 1.139.984 sata izostanka, odnosno 84,1 sat po učeniku, što je također povećanje. “Iz toga proizlazi da tijekom godine svaki učenik puna dva i pol tjedna u prosjeku ne pohađa nastavu. Koliko god u većini bili u pitanju opravdani izostanci, to je problem na kojemu moramo poraditi”, naglasila je Zbožil, a s njom se složio i župan Šišljagić. Uz to, kao potencijalni problem istaknuta je “poplava” broja odlikaša. “U osnovnim školama imamo ih 48 posto, što je jako mnogo. Državna matura već je stavila neke stvari na svoje mjesto u srednjim školama. Više nije najvažnija ocjena, nego znanje koje su stekli. Zato Ministarstvo razmišlja o uvođenju tzv. male mature u osnovne škole”, najavila je pročelnica.
Županijski čelnici usvojili su i prijedlog Strategije razvoja ljudskih potencijala OBŽ-a od 2011. do 2013. godine. “To je planski dokument koji nadopunjuje Županijsku razvojnu strategiju, stvorenu za isto razdoblje, i to u najvažnijem segmentu – ljudskih potencijala. Osnovni joj je cilj poticati i pospješiti zapošljavanje”, istaknuo je Martin Marolin, pročelnik županijske Agencije za razvoj. T.Levak

Možda ste propustili...

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

Najčitanije iz rubrike