Sport
RENATO KELIĆ, VINKOVČANIN, DOKAPETAN U-21 REPREZENTACIJE HRVATSKE

Rano sam otišao iz Cibalije, ali nisam požalio
Objavljeno 5. listopada, 2011.
Mlada U-21 reprezentacije Hrvatske sutra će u Gradskom vrtu protiv favorizirane Španjolske pokušati "oživiti" izglede za plasman na Europsko prvenstvo 2013. godine.
Za takav uspjeh čitava momčad mora odigrati na vrhunskoj razini, pa tako i obrana, gdje će svoje mjesto u početnom sastavu naći Vinkovčanin Renato Kelić. Hrvatska nije uspješno počela kvalifikacije, u prva dva kola mladi su “kockasti” pretrpjeli dva poraza, a sada ugošćuju najjaču reprezentaciju naše, Skupine 5.
- Nismo imali sreće u te dvije prve utakmice. Protiv Gruzije je bilo i loše vrijeme, a nismo bili ni uigrani, dok sam susret sa Švicarcima propustio zbog ozljede. Loše smo krenuli, to je činjenica. Sada imamo najtežeg protivnika, ali u nogometu je sve moguće. Španjolska je favorit, trenutno najbolja na svijetu u svim uzrastima, ali igramo kod kuće i ako budemo pravi, možemo izvući povoljan rezultat - kaže Kelić.

Već sa 17 godina iz Vinkovaca
Kelić je jedan od mladih reprezentativaca koji karijeru gradi u inozemstvu. Rođeni Vinkovčanin, nakon juniorskog staža u Cibaliji već sa 17 godina završio je u češkom Liberecu.
- Gledali su me dok smo igrali kvalifikacije U-17 reprezentacije u Splitu i okolici, tamo su me primijetili i poslali ponudu. U početku sam, da budem iskren, bio malo skeptičan prema češkoj ligi i klubu, ali kad sam otišao i vidio kakve uvjete imaju, ugodno sam se iznenadio. Naravno, poslije smo i Cibalia i ja bili zadovoljni uvjetima koje su ponudili pa sam se odlučio za odlazak u Češku.
Je li ga bilo strah sa samo 17 godina otići u inozemstvo?
- Ne, više je strah bilo roditelje nego mene. Bez problema sam se odlučio na odlazak, brzo se snašao i već nakon pola godine, s nepunih 18 zaigrao u češkoj ligi. Do sada sam već odigrao 50-60 utakmica i postao standardni igrač prve momčadi.
Prošlog ljeta Kelić je mogao i promijeniti sredinu, dobre igre u Slovanu privukle su pozornost švicarskog Young Boysa, ali se transfer na kraju nije realizirao.
- Ponuda je bila konkretna, blizu realizacije, ali se klubovi ipak nisu uspjeli dogovoriti i ostao sam u Slovanu, s kojim imam ugovor još tri godine. Borimo se za vrh stalno, sad smo treći na tablici, ambicija je najmanje Liga UEFA. Zadovoljan sam.

Najvažnije je - igrati
Kelić je prošao sve uzraste u reprezentacije, trenutno je dokapetan, lani je uzeo broncu na U-19 EP-u, dok je ovo ljeto sudjelovao na U-20 SP-u. Jesu li rane iz Kolumbije zacijeljele?
- Jesu, sad već jesu. Lani smo bili treći na EP, očekivali smo u Kolumbiji veliki rezultat, nije se dogodio, to je nogomet. Portugal dobijete 5:0 na EP, a potom taj Portugal igra finale SP-a, a mi ispadnemo kako smo ispali.
U seniorskoj reprezentaciji polako se radi smjena na stoperskim pozicijama. Od mlađih tu su već Lovren i Vida, nada li se Kelić da i on može uskoro konkurirati za najjaču momčad?
- Naravno da je svakom igraču koji igra u mlađim uzrastima reprezentacije san zaigrati i u A vrsti. Treba puno raditi i igrati, bitno je i otići u veći klub pa se time nadati i pozivu u A reprezentaciji.
Kelić smatra kako je njegova prednost pred nekim suigračima ta što ne "trune" na klupi, nego ima pravu minutažu u svom klubu.
- U ovim godinama, 19, 20 ili 21, najvažnije je igrati, u bilo kojem klubu. Malo igrača u tim godinama dobije pravu priliku, jer se uglavnom traže iskusniji. I upravo zato nisam zažalio što sam otišao u Slovan, jer sam dobio pravu priliku.
Za kraj, kakav bi ishod bio zadovoljavajući protiv Španjolaca?
- Kad bismo osvojili bod, to bi bila velika stvar za momčad, da nas motivira za sljedeću utakmicu. Bod bi bio vrhunski - završio je Kelić.

Goran ROGULJIĆ

Hrvatska vs. Češka
Kakve je jačine češko prvenstvo, može li se usporediti s HNL-om?
- Češka liga je dosta dobra. Ne mogu je usporediti s HNL-om jer ga nisam igrao. Ali, evo, klubovi igraju u Europi, sad Plzen igra Ligu prvaka, Sparta je stalno u Europskoj ligi ili Ligi prvaka. Posjećenost je velika, i nama je u Liberecu odlična, stadion i uvjeti su vrhunski.
NEĆE BITI DEBAKL!
Već protiv "furije" mlada reprezentacija Hrvatske ima priliku za popravak lošeg dojma iz ove godine. No, kako su Španjolci pravi "stroj", pribojava li se debakla?
- Mislim da ne bismo trebali tako razmišljati, nego pozitivno. Dat ćemo sve od sebe da odigramo najbolju utakmicu u životu i nešto napravimo na svom terenu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike