Novosti
DAN ŽENA: KOLIKO JE DRUŠTVO NAPREDOVALO

Majčinstvo je glavni izvor rodne diskriminacije žena na tržištu rada
Objavljeno 8. ožujka, 2023.
Žene imaju manje vremena i kada zarađuju više od supruga jer više rade kućanske poslove

Položaj žena u društvu i obitelji u Hrvatskoj doživio je bitne promjene, ali i dalje su brojna područja života u kojima se osjete problemi i očita je neravnopravnost spram muškaraca. U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, o tome razgovaramo s nekoliko stručnjakinja.Hrvatsko društvo je kroz godine napredovalo u pogledu osvještavanja rodne neravnopravnosti, ali i unaprjeđivanja zakonodavnog okvira. "Pozitivnim primjerima svjedočimo prije svega kad promatramo stečene tekovine rodne ravnopravnosti i temeljnih ljudskih sloboda za koje su se izborile hrabre žene i muškarci prije nas, ali i na pojedinačnim primjerima s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. U Hrvatskoj je u posljednjih 20-ak godina razvijen sveobuhvatan zakonski, strateški i institucionalni okvir za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova. On se dodatno unaprjeđuje, posebice je promjena vidljiva u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, i to u razdoblju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije. No ključno je pitanje pravilna primjena propisa te prije svega nužno razumijevanje uzroka diskriminacije, kao i kontinuirana edukacija onih koji primjenjuju zakone i propise. Važno je napomenuti da je društvena promjena uvijek sporija od brzine života pojedinca", kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Kontinuirani napredak


Kada promotrimo Indeks rodne ravnopravnosti Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) od 2013. do 2022. godine, bilježi se blagi i kontinuirani napredak. Prema indeksu za 2022., Hrvatska je od 27 država članica EU-a na 19. mjestu, dok smo najlošiji bili u godini pristupanja Europskoj uniji, 2013., na 25. mjestu. Svake je godine, dodaje Ljubičić, zabilježen nešto pozitivniji rezultat, premda su u pravilu to vrlo mali pomaci. "Stoga, s pravom možemo biti kritični", ističe. Iz Ureda pravobraniteljice kažu da je 2022. u javnom prostoru dominirala i problematika femicida, nejednakosti na tržištu rada, spolnog uznemiravanja, seksizma i diskriminatornog ponašanja u javnom prostoru, ali i ona vezana uz položaj i prava migrantkinja, posebice u svijetlu sukoba u Ukrajini. Uz najveći broj slučajeva spolne diskriminacije na temelju pritužbi koje zaprimaju, a koji se i dalje odnosi na područje zapošljavanja i rada, značajan broj ih se odnosi na različite oblike rodno utemeljenog nasilja, uključujući nasilje u obitelji, dodaju.

Govoreći o tome, kaže Ljubičić, treba imati na umu da se istovremeno s porastom kaznenih djela, broj prekršajnih djela nasilničkih ponašanja u obitelji, kao blažeg oblika nasilja, posljednjih godina gotovo prepolovio - taj trend nastavio se i 2022. Ono što je uistinu zabrinjavajuće jest da većinu nasilja prema ženama kontinuirano čine njihovi najbliži, supruzi, partneri ili bivši partneri, dok velik broj žena smrtno strada upravo nakon što se odluči prekinuti nasilnički odnos. Navedeno upućuje i na zaključak na koji pravobraniteljica godinama upozorava, a to je da sustav borbe protiv takvog nasilja dugoročno zapravo odvraća žrtve od prijavljivanja lakših oblika nasilja dok situacija ne eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva, a onda ga je više nemoguće trpjeti ili kriti jer su posljedice najčešće tragične. "Ponovno izražavam ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba, što se nažalost nastavilo i u prošloj godini, na što sam u više navrata upozoravala. Poražavajući je podatak da je 2022. život na taj način izgubilo 13 žena. To je i više nego valjan razlog za žurno i odlučno djelovanje. Ono što svakako predstoji, jest daljnje unaprjeđivanje sustava, uz značajan fokus na uspostavu učinkovitog sustava rane prevencije", iznosi Ljubičić.

Ističe kako je neravnopravnost žena i muškaraca još značajno prisutna i u području rada i zapošljavanja - najviše pritužbi zaprimaju upravo u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti (čak 48,7 %). Žene su i dalje većina nezaposlenih, a iako se 2022. bilježi blago povećanje udjela žena u aktivnom stanovništvu, one čine većinu u potplaćenim sektorima i kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Podzastupljene su na rukovodećim pozicijama te nemaju jednake mogućnosti za napredovanje. "No, prema pritužbama koje zaprimamo, majčinstvo i dalje ostaje glavni izvor rodne diskriminacije žena na tržištu rada", kaže Višnja Ljubičić.

Problem - tržište rada


Sociologinja Inga Tomić-Koludrović kaže da su, prema rezultatima istraživanja koje više od 20 godina provodi sa suradnicima, u Hrvatskoj žene najmanje ravnopravne u području rada. To se odnosi na plaćeni rad izvan kuće i na obavljanje kućanskih poslova. Iako se, općenito, društveni položaj žena u Hrvatskoj poboljšao od 90-ih godina, podatci o relativnom odnosu mjesečnih primanja žena u odnosu na muškarce još svjedoče o ekonomskoj neravnopravnosti žena, ističe.

"Rijetka su kućanstva kod nas u kojima žene zarađuju više od svojih partnera, a čak i tada imaju znatno manje slobodnog vremena, jer i dalje obavljaju većinu kućanskih poslova. Također, u uvjetima krize, žene teže ulaze na tržište rada, pogotovo kad je riječ o bolje plaćenim poslovima veće složenosti. Zato je postotak zaposlenosti žena u Hrvatskoj i dalje niži nego muškaraca, iako ih je danas zaposleno više (60 %) nego u socijalističkom razdoblju (između 30 i 40 %). S druge strane, muškarci obavljaju više kućanskih poslova nego prije, no uglavnom rutinskih, poput glačanja, pranja posuđa i pospremanja kuće. Muškarci ponekad kuhaju, češće idu u kupnju i igraju se s djecom. No s djecom najviše uče majke, koje se također najviše bave malom djecom. Istraživanja pokazuju da najmanje slobodnog vremena imaju zaposlene majke s malom djecom, čak i kad partner sudjeluje u brizi oko djece, što nije često", ističe Inga Tomić-Koludrović.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, kaže kako nisu zadovoljni položajem žena u Hrvatskoj i smatraju da svi moraju uložiti puno napora da se on poboljša. Ističe da praksa u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća, a žene žele stvarnu jednakost, jednakost u plaćama i mirovinama te zaštitu od svih oblika nasilja. “Zaposlene žene uz posao imaju obveze u obitelji i prosječno više participiraju u odgoju djece i skrbi za starije i bolesne članove obitelji te u kućanskim poslovima. Indeks jednakosti spolova u EU-u iznosi 67,4 %, a u Hrvatskoj 55,6 %. U tvrtkama žene obnašaju 18 % upravljačkih pozicija, a s obzirom na više obrazovanih žena i veću brojnost, trebalo bi ih biti više. Najčešće se njihovo napredovanje zaustavlja na radnom mjestu direktorica odjela kadrova, pravnih odjela ili srednjeg menadžmenta. U trgovini radi oko 57 %, a u maloprodaji oko 77 % žena. Razlika u plaćama u korist muškaraca je 17 %, a u EU-u 14 %. U uslužnim sektorima i onima s malim plaćama razlike su veće, a i mirovina muškarca je prosječno viša za 16 %, ističe.

Igor Bošnjak
TOMIĆ: RAČUNE PLAĆA 53 % SLAVONKI
Inga Tomić-Koludrović kaže da je postotak poslova koje muškarci danas obavljaju u kućanstvu ipak 10 - 20 % veći nego krajem 90-ih godina, ali žene i dalje rade oko 80 % tih poslova. Nije stoga neočekivano da su muškarci znatno zadovoljniji postojećom podjelom poslova u kućanstvu, osobito u Slavoniji, dodaje. Kako kaže, žene u Slavoniji plaćaju račune čak u 53 % slučajeva (iznad prosjeka RH), pogotovo više nego u Dalmaciji, gdje je to po našem istraživanju tek 39 %. No dodaje da se, iako sporije nego što bi žene željele, partnerski odnosi između muškaraca i žena u Hrvatskoj ipak mijenjaju, čak i glede kućanskog rada. “Plaćeni rad žena izvan kuće odavno je postao norma, a nedavno nam je 60 % i muškaraca i žena odgovorilo da kućanske poslove trebaju obavljati podjednako, ‘onaj tko ima više vremena’. To još nije realnost, prakse se općenito mijenjaju sporije, no to je mišljenje sve rasprostranjenije, pa se ipak mogu očekivati promjene muškog ponašanja u tom smjeru”, kaže.

ŠTULIĆ: BORBA TRAJE
Podzastupljenost žena u politici Zlatica Štulić vidi kao oblik rodne neravnopravnosti i velik problem demokracije. “Uz veću zastupljenost sigurno bi poboljšale društvenu odgovornost na poslu i u zajednici. Žene su izložene raznom uznemiravanju - diskriminaciji i spolnom uznemiravanju na radnom mjestu, a one koje rade sa strankama, kupcima i pacijentima uznemiravanju od strane trećih osoba. Stoga se svakodnevna borba za mjesto u društvu i na poslu nastavlja - protiv diskriminacije, stereotipa i predrasuda, za jednake plaće i šanse”, kaže.

LJUBIČIĆ: ŠIROKA RODNA DISKRIMINACIJA
Usprkos mnogobrojnim neupitnim pozitivnim promjenama, kaže Višnja Ljubičić, svakodnevne rodno utemeljene nepravde prema pojedincima ili skupinama još uvijek su značajno prisutne - u Hrvatskoj žene i muškarci nažalost nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života. Široko je prisutna, smatra, rodna diskriminacija uz učestalost pojave rodno utemeljenog nasilja te brojni stereotipi i predrasude. Po statistici smo već niz godina, uključujući 2022., suočeni s najvećim brojem pritužbi žena na diskriminatorno postupanje u svim područjima, što čini dvije trećine svih pritužbi te ukazuje na to da su žene i dalje suočene s diskriminacijom na temelju spola, majčinstva i obiteljskog statusa u društvenoj, javnoj i privatnoj sferi. Pritužbe muškaraca uredu i dalje se najviše odnose na područje roditeljske skrbi. “Žene pripadnice nacionalnih manjina, one s invaliditetom, starije i one iz ruralnih područja posebno su ugrožene i često višestruko diskriminirane. Nedostatak ciljanih istraživanja i sveobuhvatnih statističkih podataka o različitim oblicima diskriminacije te nasilju među ovim skupinama žena evidentan je. Tim nepovoljnim okolnostima svakako ne doprinose još prisutno učestalo nerazumijevanje, sklonost predrasudama te nedovoljna senzibiliziranost stručnog osoblja u institucijama koje se u radu susreću sa žrtvama i počiniteljima rodne diskriminacije i nasilja”, ističe.

Možda ste propustili...

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

COP28 PLENKOVIĆ IZ DUBAIJA PORUČIO:

Klimatske promjene najveći su izazov

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

TESTIRANJE VJEŠTINA STALNIH ZAŠTITNIH SNAGA

Obuka Frontexovih snaga u Slavoniji