Kolumne
Kutak za EU fondove Piše: Višnja Hornung
Proširite proizvodnju i pojačajte konkurentnost tvrtke ulaganjima nepovratnog europskog novca
Datum objave: 28. travnja, 2021.

Planirate li novu investiciju i pripadate sektoru prerađivačke industrije, upravo s novoobjavljenim natječajem za poduzetnike možete povećati svoju konkurentnost. Radi oporavka i jačanja gospodarske aktivnosti te povećanja konkurentnosti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je 21. travnja poziv na dostavu projektnih prijedloga za natječaj Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju.

Što novi natječaj znači za poduzetnike?

Na natječaj se mogu prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća iz prerađivačke industrije. Ako imate projekt koji namjeravate realizirati, ovo vam je jedinstvena prilika da dođete do njegove realizacije tako da dio investicije financirate preko nepovratnih sredstava i zatvorite financijsku konstrukciju. Minimalan iznos nepovratnih sredstava iznosi 0,5 milijuna kuna, a maksimalan 7,5 milijuna kuna. Najznačajniji dio ulaganja odnosi se na ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, odnosno na troškove ulaganja u infrastrukturu (građenje/rekonstrukciju poslovnih objekata) te u nabavu novih strojeva, opreme i alata, kod kojih potpora iznosi 45 posto za mikro i male poduzetnike te 35 posto za srednje poduzetnike. Poduzetnici koji namjeravaju ulagati u infrastrukturu, a još nisu ishodili građevinsku dokumentaciju mogu se prijaviti na natječaj ako potrebne dozvole prezentiraju najkasnije do 1. kolovoza. Ovim natječajem naglasak je na ulaganja u zeleno i digitalno, što je u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom 2020. – 2030., a projekti koji nisu usmjereni u ovom pravcu bit će eliminirani iz daljnjeg natjecanja. U odnosu na prethodno objavljen nacrt natječaja, Ministarstvo je uvažilo prijedlog poduzetnika te se svi pokazatelji prihvatljivosti računaju u odnosu na referentnu godinu, koju poduzetnik sada može sam izabrati između poslovnih 2019. i 2020. godine.

Uvažavanjem ovog prijedloga daje se mogućnost većem broju poduzetnika da sudjeluju na natječaju. Prije prijave na natječaj potrebno je s konzultantom provjeriti prihvatljivost prijavitelja i prolazi li projekt minimalan bodovni prag.

Objavljeni natječaj ima modalitet privremenog poziva, što znači da se prijave mogu podnositi od 30. travnja do 31. svibnja, kada se natječaj zatvara i slijedi ocjena dostavljenih prijava. Kod ovog natječaja ocjenjivat će se kvaliteta prijavljenih projekata, za razliku od nekih prijašnjih organiziranih prema modelu "najbržeg prsta".

Projekti koji se podupiru su projekti osnivanja nove poslovne jedinice, proširenja kapaciteta postojeće poslovne jedinice, širenje proizvodnje na nove proizvode, kao i projekti usmjereni na temeljitu promjenu proizvodnog procesa. Prednost će imati i projekti usmjereni na inovacije i unaprjeđivanje organizacije poslovanja, a sve radi povećanja konkurentnosti poduzeća. Ovim natječajem završava se ciklus financiranja poduzetnika unutar Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." i ulazimo u novi višegodišnji ciklus financiranja koji će biti daleko izdašniji i koji predstavlja potencijalnu snažnu polugu gospodarskog razvoja. Ukupno planirana sredstva iz EU-a za Hrvatsku iznose 24,5 milijardi eura, od kojih će značajan dio biti usmjeren prema poduzetništvu. Znači, imamo velike šanse i potencijal koji trebamo iskoristiti. Koliko ćemo ih iskoristiti u sljedećem financijskom razdoblju ovisi o kvaliteti projekata.

 

ISKUSTVO, ZNANJE I NOVE INFORMACIJE


“Poslovno iskustvo stekla sam u financijskim institucijama na poslovima korporativnog kreditiranja i savjetovanja, gdje sam tijekom 27 godina radila s pravnim osobama od poljoprivrednika, malih poduzetnika do velikih korporativnih subjekata. Sudjelovala sam u evaluaciji i realizaciji brojnih investicijskih projekata. Tijekom 2020. godine osnovala sam EU2invest (Gospodarska zona 23 Antunovac) kako bih dala svoj doprinos u razvoju i realizaciji novih investicija nudeći svoje znanje, iskustvo, kontakte, pouzdanost i etičnost u radu. Svoju stručnost i rad nudim kao podršku poljoprivrednicima i poduzetnicima izradom kvalitetnih poslovnih planova i investicijskih studija, izradom i provedbom projekata financiranih iz EU fondova, kao i kroz financijsko-savjetodavnu uslugu vezanu za kreditiranje od strane poslovnih banaka, HBOR-a, HAMAG-a. Također, izazov mi je u budućim kolumnama s vama podijeliti svoje iskustvo, znanje i informacije.”, kaže Višnja Hornung