Regija
PUTUJUĆA IZLOŽBA U SLOVAČKOM CENTRU ZA KULTURU NAŠICE

Na panoima značajne osobe Slovačke
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
NAŠICEMeđunarodni dan muzeja prigodno je obilježen u Slovačkom centru za kulturu Našice otvorenjem putujuće izložbe Inspirativni matičari (Inšipratívni matičiari) autora Veronike Grznárove i Tomáša Králika. Izložbu su posjetili učenici šestih, sedmih i osmih razreda Osnovne škole kralja Tomislava Našice u pratnji učiteljice slovačkog jezika i kulture Ane Marošević. Učenike je dočekala ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, koja im je približila ulogu i značenje muzeja u društvu. Kustosica Tatjana Seničanin osnovnoškolcima je predstavila sadržaj izložbe.

Na 12 panoa predstavljene su značajne osobe Matice slovačke, koje su postigle velike uspjehe u najstarijoj nacionalnoj, kulturnoj i znanstvenoj instituciji Slovaka i Slovakinja. Kako ističu u Slovačkom centru za kulturu Našice, njihove sudbine i životno djelo utjecali su na povijesni razvoj Matice slovačke i slovačkog naroda te su izvor inspiracije generacijama pisaca, umjetnika, fotografa, filmaša, kulturnih organizatora ili čak političara, diplomata i menadžera.

Izložba Inspirativni matičari (Inšipratívni matičiari) posredovanjem suvremene grafike nastala je uz pokroviteljstvo Matice slovačke sa sjedištem u Martinu. Može se pogledati do kraja srpnja. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče