Osijek
MANIFESTACIJA U POVODU MEĐUNARODNOG DANA NESTALE DJECE

Nađite medvjedića u labirintu od slame od čak 150 kvadrata
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Ove subote, 25. svibnja, od 10 sati do 14 sati, u osječkom Drvengradu (Perivoj kralja Tomislava) Centar za nestalu i zlostavljanu djecu obilježit će Međunarodni dan nestale djece. Na manifestaciju "Gdje je moj medo?", koju će realizirati u suradnji s udrugama PLANtaža, Slama i plesnim studijem Shine, pozivaju sve roditelje i djecu da kroz zabavne aktivnosti i potragu za medvjedićem u labirintu od slame obilježe ovaj važan dan i podignu svijest o problematici nestale djece. Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve građane, a sve je ponajprije osmišljeno kako bi zajednica saznala više o važnosti zaštite djece i mladih od rizika da postanu nestala djeca.

- Sadržajem zabavan, ali povodom vrlo osjetljiv događaj planira okupiti djecu i roditelje iz cijelog grada sa željom da uz interaktivno traženje izgubljenog medvjedića u labirintu od slame s djelatnicima i volonterima Centra nauče više o djelovanju Centra, tko su nestala djeca u Hrvatskoj, kako preventivno djelovati da ne dođe do nestanka i koji su rizici za nestanak djece. Vidimo potrebu za cjelovitim podizanjem svijesti o ovom problemu, pogotovo kada uzmemo u obzir podatke MUP-a za 2023. godinu u kojoj je zabilježeno 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 2006 bjegova iz ustanova. To je ukupno 2374 djece koje je u jednom trenutku u Hrvatskoj nestalo - kažu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ističući da se radi o porastu od 67,4 % u odnosu prema prethodnoj godini.

Događaj će sadržavati različite aktivnosti – slamnati labirint od 150 m2 za djecu i odrasle, zabavne igre na otvorenom, plesni nastup studija Shine uz pratnju DJ-a i chill out zonu. Središnja će aktivnost samog Međunarodnog dana nestale djece u Osijeku biti slaganje puzzli i spašavanje medvjedića u labirintu. Posjetitelji će tijekom boravka u njemu zajedničkim snagama morati složiti 12-dijelnu slagalicu i pronaći plišanog medvjedića kod zaposlenika i volontera Centra. Da bi stvar bila izazovnija, medvjedić će u labirintu mijenjati svoju lokaciju kako bi simbolički uprizorio kompleksnost lanca trgovine ljudima, jednog od najgorih oblika eksploatacije djece koja nestanu.

Roditelji i djeca imat će prilike razgovarati sa zaposlenicima i volonterima Centra o tome kako prepoznati rizike kod djece koja mogu nestati i što napraviti u slučaju nestanka djeteta. Osim igre traženja i slaganje puzzli, posjetitelje čeka i nastup PS Shine uz glazbenu pratnju i igre na otvorenom poput badmintona, slacklinea, streličarstva i ostalo.

Aktivnost se odvija u okviru Erasmus+ projekta Response. Nositelj projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a partner projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Projekt je financiran sredstvima Europske unije. Događaj "Gdje je moj medo?" i obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece podržavaju Unikom, Jamnica 1828 i Saponia. I.R.G.
Možda ste propustili...

MATURANTI CUO-A “BRAĆA RIBAR”

45 godina mature

ANTUNOVO U TVRĐI 2024.

Raspored svih misa i blagoslova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana