Regija
PETSTO KILOMETARA KROZ ČETIRI ZEMLJE U PET DANA

Humanitarno bicikliranje osoba s invaliditetom
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Bolnica u Varaždinskim Toplicama dobit će dva bicikla za osobe s invaliditetom
VIŠNJICAUz brojne dosadašnje biciklističke projekte, osnivači jedinstvene platforme Bike Passion Vanja Varga i Dami Zupi, aktivni biciklisti koji se bave promicanjem i razvojem kulture biciklizma, pokrenuli su još jedan – disAbility Ride, projekt poseban po svojoj prirodi i namjeni.

Riječ je o projektu kojim žele pokazati da su avanture i putovanja mogući i za osobe s invaliditetom. Ovih dana dokazuju to slovenski paralimpijac Anej Doplihar, hrvatski biciklist, putopisac i pustolov Slaven Škrobot te slovenski natjecateljski rekreativni paraciklist Andrej Rotar. Praćeni Bike Passion timom i biciklistima koji im se pridružuju, oni su se uputili na humanitarnu 500 km dugu vožnju kroz četiri zemlje u pet dana, kako bi Varaždinskim toplicama donirali bicikl za neke druge osobe poput njih.

Krenuli su u ponedjeljak, 20. svibnja, iz gradića Bad Radkersburg na jugoistoku Štajerske u Austriji, neposredno uz austrijsko-slovensku granicu na rijeci Muri, koja ga dijeli od Gornje Radgone u Sloveniji. Njihova polazišna točka bila je Klinika Marije Terezije Centra za zdravlje i rehabilitaciju Radkersburger Hof u tom gradu, a prvoga dana vožnje stigli su u Varaždinske Toplice, gdje su i prenoćili. U utorak im je srdačnu dobrodošlicu pripremilo osoblje i suvlasnica Pustare Višnjica Ksenija Plantak, u srijedu su im domaćin bile Bizovačke toplice, u četvrtak stižu do Iločkih podruma, gdje će ih ugostiti turističko naselje Ribarsko ostrvo. Partnerska lokacija u Srbiji u vrijeme njihova polaska još je bila u najavi.

Bike Passion tim također želi na ovaj način registrirati smještaj, restorane i trgovine prilagođene osobama s invaliditetom. Trojica biciklista s posebnim potrebama spojit će Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju te pet partnerskih lokacija koje su opremljene za smještaj osoba s invaliditetom, a koje su ujedno podržale projekt disAbility Ride osiguravanjem smještaja i prehrane za tim. Konačni cilj projekta bit će dva bicikla za osobe s posebnim potrebama koje će za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice kupiti sponzori projekta, maloprodajni lanci Fortenova grupe Mercator Slovenija i Konzum Hrvatska, Idea i Roda – brendovi Mercatora Srbije te UBS – Urban Bike Solutions iz Belog Manastira. Donirani bicikli nekome će u razdoblju rehabilitacije pomoći da otkrije novu strast prema biciklizmu, kao što se to dogodilo sudionicima projekata.

Anej je bio talentirani mladi motociklist koji je zadobio teške ozljede 2017. prilikom pada u utrci, kad je dodatno i motor pao na njega. Slaven je 2009. godine prilikom skoka u more pao na prijatelja, slomio vrat i ostao nepokretan, i sada je tetraplegičar u invalidskim kolicima. Andrej se 2018. razbolio od akutnog bakterijskom meningitisa i sepse pa su mu zbog odumiranja tkiva amputirane obje noge i nekoliko prstiju na lijevoj ruci. Sva trojica u biciklima su našla novi život, a to isto žele i drugima koji se nađu u situacijama poput njihovih.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice već je uputila zahvalu organizatoru projekta disAbility Ride, a predstavnici sponzora izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem u toj humanitarnoj akciji.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena