Regija
IZLOŽBA "135 GODINA ČUVAMO BAŠTINU"

HKD "Lisinski" predstavio nošnje, odore i kostime
Objavljeno 19. svibnja, 2024.
NAŠICE - U višenamjenskoj dvorani u potkrovlju dvorca Pejačević otvorena je izložba "135 godina čuvamo baštinu". Riječ je o izložbi narodnih nošnji, odora i kostima Hrvatskoga kulturnog društva Lisinski Našice, a koja je otvorena u povodu 135. obljetnice osnutka društva i Međunarodnog dana muzeja. Izložba je realizirana u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice.

Vrijednu izložbu predstavio je autor Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a Lisinski i djelatnik Zavičajnog muzeja.

- Ovo je jedinstvena izložba iz fundusa narodnih nošnji, zborskih odora te povijesnih i kazališnih kostima kojom se želi upozoriti na važnost očuvanja kulturne baštine, ponajprije mlađim generacijama - istaknuo je Šarić, umjetnički voditelj i koreograf, koji i vjerno rekonstruira tradicijsko ruho po uzoru na originalno s terena. Osim što je zaljubljenik u tradicijsko ruho, Šarić je i jedan od voditelja obrazovnih ciklusa folklornih seminara Hrvatskog sabora kulture.

Već od samih početaka rada HKD-a Lisinski vodstvo je veliku pažnju posvećivalo pribavljanju ponajboljih reprezentativnih primjeraka tradicijskog ruha. Za Lisinski narodna nošnja nikada nije bila samo scenski folklorni kostim, već pitanje identiteta i pripadnosti određenoj zajednici te iskazivanje poštovanja prema tradicijskoj kulturi. Pojedini primjerci narodnih nošnji koji se i danas nalaze u redovitoj uporabi imaju iznimno veliku kulturno-povijesnu vrijednost. Generacije i generacije Lisinskog odgojene su u duhu poštovanja, čuvanja i pravilne primjene narodne nošnje na sceni.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Kašuba, istaknuvši kako je Grad Našice osobito ponosan na Hrvatsko kulturno društvo Lisinski koje vjerno promiče kulturne i tradicijske vrijednosti na raznovrsnim manifestacijama.

Na izložbi je govorila i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, koja je čestitala HKD-u Lisinski na dugogodišnjem radu te izrazila zadovoljstvo postavljenom izložbom, ujedno prvom u obnovljenom dvorcu Pejačević.

Otvorenju izložbe nazočila je i direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler, ujedno i članica folklorne sekcije HKD-a Lisinski.

Na otvorenju izložbe nastupio je mješoviti pjevački zbor i folklorna sekcija HKD-a Lisinski. S. Fridl
Možda ste propustili...

KOMEMORACIJA NA CRNOM POTOKU

Sjećanje na žrtve Križnog puta

EDUKACIJA O ZDRAVLJU BRANITELJA U VUKOVARU

Mogućnosti korištenja preventivnih aktivnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača