Regija
GASTRONOMSKO DRUŽENJE

Ribarski kraljevi Jadrana dolaze u vinariju Josić!
Objavljeno 17. svibnja, 2024.

U subotu, 18. svibnja, u 13 sati, restoran vinarije Josić pretvara se u gastronomsku pozornicu. Otkrijte bogatstvo “otočke kuhinje” uz goste iz Kalija, kolijevke hrvatskog ribarstva. Ribarska zadruga OMEGA 3 i MROTINE dolaze u restoran vinarije Josić pripremiti niz jela inspiriranih otočnom tradicijom.

Početak gastronomskog putovanja započinjemo uz dalmatinski pršut, jadranske slane srdele i inćune. Ove iznimne delicije ulovljene su u vodama Jadrana i poslužit će kao savršen uvod u bogatstvo okusa koje slijedi. Kao vrhunac ovog iznimnog gastronomskog druženja predstavit ćemo vam tunu na žaru, gdje će posjetitelji moći birati između steaka plavoperajne (Blufin) tune i steaka tune sabljarke. Jadranska svježa divlja tuna nudi nevjerojatne okuse. Uz ova iznimna jela moći ćete uživati i u vrhunskim vinima vinarije Josić.

Kolijevka hrvatskog ribarstva


U srcu Jadrana, na sjeveroistočnoj strani Ugljana, nalazi se Kali - mjesto gdje se život odvija u ritmu valova, a riba nije samo delicija nego način života. Ribolovstvo je duboko utkano u svakodnevni život Kaljana i prenosi se s generacije na generaciju.


Težak život i neimaština odveli su mnoge Kaljane na daleka mora, gdje su širili svoje znanje o ulovima srdele i tune. Od Paname do Australije usavršavali su se i učili ribare diljem svijeta. Od Drugog svjetskog rata do neovisne Hrvatske samo su Kaljani bili tunolovci. Mnogi će Port Lincoln u Australiji nazvati prijestolnicom industrije tune, ali upravo je taj gradić postao poznat zahvaljujući Kaljanima koji su se tamo doselili. Kaljski ribari bili su poznati i u SAD-u. U vremenu između 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća bili su najpoznatiji ribari na Pacifiku i u Kaliforniji. I danas Kali ima najveću ribarsku flotu na Jadranu. Svaki brod nosi posebnu priču i pamti svaki val na otvorenom moru.

Ribarski kraljevi Jadrana stižu u Baranju, noseći sa sobom ne samo okuse nego i priču o nasljeđu, strasti i predanosti. U subotu, 18. svibnja, u 13 sati, restoran vinarije Josić postaje nezaobilazno odredište za sve ljubitelje dalmatinske kuhinje. (promo)
Možda ste propustili...

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

DESET ŽENA BRINUT ĆE SE O 60 KORISNIKA

Starijima i nemoćnima adekvatna skrb

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok