Regija
USPJEŠNA TERENSKA VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE KOD PODRUČNE ŠKOLE U MARIJANCIMA

Službe spremne
za olujno nevrijeme
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
MARIJANCIKod Područne škole Matije Gupca u Marijancima održana je terenska vježba civilne zaštite, u kojoj su sudionici simulirali potencijalnu katastrofu - olujno nevrijeme.

Sudjelovale su operativne snage Općine Marijanci, djelatnici i učenici Područne škole, DVD Marijanci, DVD Belišće, Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac i Policijska postaja Donji Miholjac.

Vježba se organizirala kao osposobljavanje snaga sustava civilne zaštite lokalne zajednice te provjera opremljenosti, procedura, aktivnosti i mobilizacije u slučaju olujnog nevremena. Terenska vježba obuhvatila je ophodnju, osiguranje prostora, regulaciju prometa, postavljanje pumpi, mobilizaciju civilne zaštite, sanaciju posljedica nevremena, zaštitu objekata, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženog i evakuiranog stanovništva, a što uključuje prvu pomoć, psihološku potporu, gašenje požara i operativnu komunikaciju s nadležnim službama.

Osmišljen je scenarij olujnog nevremena zbog kojeg je u kratkom vremenu došlo do izvanrednog stanja na užem području naselja. Oštećene su obiteljske kuće i javne ustanove, porušena su stabla, poplavljeni podrumi. Vatrogasci su morali uklanjati srušena stabla s ceste radi prohodnosti te ispumpati vodu iz podruma. Također, morali su ugasiti požar u kotlovnici škole koji je nastao prilikom oštećenja električnih instalacija nakon udara groma u krovište školske zgrade.

Operativne snage simulirale su i spašavanje dvaju nastavnika iz škole i zbrinjavanje školskog domara, koji je u požaru zadobio opekline na rukama i licu.

Koordinator vježbe Tomislav Ivić, djelatnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek i zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Marijanci Goran Krleža zadovoljni su provedenom vježbom i postupanjem operativnih snaga.

- Sumirajući i analizirajući rezultate provedene vježbe, možemo izraziti zadovoljstvo njezinim tijekom te efikasnošću i koordiniranošću timova na terenu - istaknuli su.

Voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost u Područnom uredu civilne zaštite Osijek Silvana Perić također je pohvalila komunikaciju i koordinaciju operativnih zapovjednika tijekom vježbe. S. Fridl
Možda ste propustili...

GLAZBENO-ZABAVNA MANIFESTACIJA

Počnju “Ljetni susreti u Samatovcima”

ZA POSEBAN DOPRINOS U ZDRAVSTVU

Zlatna plaketa liječniku Podiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana