Sport
SVE POPULARNIJA DISCIPLINA U SVIJETU

Na Svjetskom kupu u parkouru prvi put nastupili i hrvatski predstavnici
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Proteklih nekoliko dana četiri hrvatska predstavnika i jedna predstavnica u parkouru, gimnastičkoj disciplini koja uživa sve veću popularnost u svijetu, prvi su put nastupili na natjecanju Svjetskog kupa u Montpellieru. U kvalifikacijama su nastupili Valentino Vulama (ZTD Hrvatski sokol), Luka Pokupec, David Spasić, Andrija Vajda i Sara Matrljan (svi Parkour klub Zagreb).

U ženskim kvalifikacijama discipline Speed Sara Matrljan završila je 13. u konkurenciji 19 natjecateljica. "Zadovoljna sam, žao mi je jedino zbog posljednjeg penjanja jer da sam ga uspjela iz prve, dobila bih na vremenu i vjerojatno prošla kvalifikacije te ušla u završnicu natjecanja", rekla je Matrljan.

U muškoj konkurenciji discipline Speed Hrvatska je imala dva predstavnika. Luka Pokupec završio je 31., a David Spasić zauzeo je 38. mjesto. "Iskreno, imao sam manju tremu nego što sam očekivao. Kondicijski mi je bilo bolje, nisam bio toliko uspuhan, nije mi bilo toliko teško. Nisam išao najbrže što mogu, nego sam išao na neke velike skokove koji su možda bili problem, ali zadovoljan sam vremenom koje sam ostvario i nekim dijelovima koje sam odradio. Jedva čekam novi nastup u Svjetskom kupu", rekao je Pokupec.

U kvalifikacijama discipline Freestyle Andrija Vajda bio je 39., a Valentino Vulama 42. Na ovom Svjetskom kupu Hrvatska jedino nije bila zastupljena u ženskom Freestyleu. Sljedeći Svjetski kup u parkouru održava se sredinom rujna u portugalskoj Coimbri. H
Umjetnost kretanja
Parkour bi se mogao okarakterizirati i kao umjetnost kretanja koja odlično utječe na razvoj motoričkih sposobnosti. U Montpellieru sportaši su se natjecali u dvije discipline: Freestyle (slobodni stil) i Speed (brzina). U Freestyleu parkouraši izvode elemente u vremenu od 20 do 45 sekundi. Boduje se izvedba i težina. U izvedbi se boduje sigurnost izvedbe i tečnost, kod težine uzimaju se u obzir tri najzahtjevnija elementa. U disciplini Speed ključno je što brže proći poligon od starta do cilja. U ovoj disciplini natjecatelji se na dva identična poligona istovremeno utrkuju jedan protiv drugoga.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana