Novosti
KOGA ĆEMO VIDJETI U SABORNICI

U jedanaesti saziv Sabora ušao 61 novi zastupnik, prevladavaju “stara lica”
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Od 151 zastupnika izabranog na parlamentarnim izborima njih 90 osvojilo je mandat i prije četiri godine ili su u sabornicu ušli kao zamjene, a 61 je novi zastupnik u odnosu prema prethodnom sazivu.

Od 14 izabranih u prvoj izbornoj jedinici njih 12 je na izbore izašlo kao aktualni zastupnici ili članovi vlade, a dva su nova zastupnika Branko Kolarić (SDP) i Mislav Kolakušić (DP i Pravo i pravda). Iz HDZ-a u parlament su izabrani Andrej Plenković, Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Krešimir Ačkar i Darko Klasić. Osim Kolarića SDP-ovu će koaliciju zastupati Arsen Bauk, Dalija Orešković i Marijana Puljak. Iz Možemo ostaju Sandra Benčić, Ivana Kekin i Damir Bakić, a iz Mosta Marija Selak Raspudić.

Iz druge jedinice ulaze četiri nova zastupnika - Tanja Sokolić i Tomislav Golubić (Rijeke pravde), Tomislav Josić iz DP-a te Danijela Dolenec iz Možemo. S liste HDZ-a i partnera birači su ponovno izabrali Gordana Jandrokovića, Krunoslava Katičića, Darija Hrebaka, Antu Deura, Gordana Grlića Radmana i Miru Totgergelija. SDP i partnere će predstavljati i Boris Lalovac te Anka Mrak Taritaš. Most će zastupati Nino Raspudić, a DP Stephen Nikola Bartulica. I treća jedinica izabrala je četiri nove osobe, radi se o Miroslavu Markoviću i Jasenki Auguštan Pentek (SDP i partneri), Dubravku Biliću (Nezavisna platforma Sjever) i Luki Korlaetu (Možemo). Ostalih deset su Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar i Boška Ban Vlahek (SDP i partneri), zatim Anđelko Stričak, Zoran Gregurović, Predrag Štromar, Damir Habijan i Ljubomir Kolarek, (HDZ i partneri) te Matija Posavec (Sjever, prije četiri godine na listi koalicije SDP-a).

Pet novih zastupnika izabrala je četvrta jedinica, Igora Androvića iz HDZ-a, Sanju Bježančević, Borisa Piližotu i Biljanu Borzan iz Rijeka pravde i Željka Lackovića s liste DP-a. Kod HDZ-a su to Ivan Anušić, Darko Sobota, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić. Od SDP-ovaca u sabornici ostaje Mišel Jakšić, a još su jedan mandat dobili Mario Radić (DP) i Vesna Vučemilović (Suverenisti). Iz pete izborne jedinice dolazi šest zastupnika koji dosad nisu imali mandat ili bili članovi vlade. Njih troje je iz HDZ-a, Ivan Bosančić, Antonija Jozić i Željko Glavić, iz SDP-a je Mario Milinković, a iz DP-a Josip Dabro i Dubravka Lipovac Pehar. S liste HDZ-a izabrani su Marin Piletić, Pero Ćosić, Nikola Mažar i Danijel Marušić, SDP-ovi birači izabrali su Predraga Freda Matića i Martinu Vlašić Iljkić, a također ostaju Ivan Penava (DP) i Marijan Pavliček (HS).

U šestoj jedinici u parlament ulazi šest novih osoba, od kojih troje s liste SDP-a, Ivan Račan, Mihael Zmajlović i Marija Lugarić, zatim HDZ-ov Mislav Herman, Gordan Bosanac iz Možemo te Igor Peternel iz DP-a. Iz iste jedinice u Sabor su birači poslali HDZ-ove Davora Božinovića, Vilija Beroša te Davora Ivu Stiera. Mandat su dali i Kreši Beljku iz HSS-a, Tomislavu Tomaševiću i Urši Raukar Gamulin iz Možemo, Nikoli Grmoji iz Mosta te Dariju Zurovcu iz Fokusa.

Sedma jedinica izabrala je čak deset novih zastupnika. Ponovno su izabrani Tomo Medved, Ivan Celjak i Marijana Petir s HDZ-ove liste te Zvonimir Troskot s liste Mosta. Novi su HDZ-ovi Martina Furdek Hajdin, Ernest Petry, Veselko Gabričević (HSU) i Nikolina Brnjac. Tu su četiri zastupnika sa SDP-ove liste, Kristina Ikić Baniček, Ivica Lukanović, Sandra Krpan i Dalibor Domitrović, a u Sabor još idu Josip Jurčević iz DP-a i Draženka Polović iz Možemo. Šest novih dolazi iz osme jedinice, dvoje s liste SDP-a - Saša Đujić i Ana Puž Kukuljan. Tu su i Josip Ostrogović iz HDZ-a, Dalibor Paus i Loris Peršurić iz IDS-a te Dušica Radojčić iz Možemo. Još jedan mandat osvojilo je četvero SDP-ovaca, Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Zlatko Komadina i Sanja Radolović, a slijede tri zastupnika HDZ-a, Oleg Butković, Anton Kliman i Tomislav Klarić te Mostov Marin Miletić. H
DVOJE NOVIH ZASTUPNIKA MANJINA
 
U 11. izbornoj jedinici sva tri mandata osvojio je HDZ, čiji su Zvonko Milas i Radoje Vidović ponovno dobili mandat, a novi zastupnik iz dijaspore je Dario Pušić. Nacionalne manjine izabrale su dvoje novih zastupnika, radi se o Arminu Hodžiću (bošnjačka manjina) i Anji Šimpragi (srpska manjina), a mandat su obnovili Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, Furio Radin, Veljko Kajtazi i Robert Jankovics.

DEVETA I DESETA
 
Osam novih zastupnika izabrano je iz devete jedinice, tri su iz HDZ-a, Šime Erlić, Josip Bilaver i Ivan Bugarin, dva s liste SDP-a, Tonči Restović i Irena Dragić, jednako toliko iz DP-a, Damir Biloglav i Ivan Šipić, te jedan mostovac Ivan Matić. Među šestero ponovno izabranih su Ivan Malenica, Ante Sanader, Branka Juričev Martinčev i Hrvoje Zekanović s HDZ-ove liste, Sabina Glasovac iz SDP-a i Miro Bulj iz Mosta. U 10. jedinici sedam je novih, to je svih četvero s liste Rijeke pravde, Ranko Ostojić, Ivana Marković, Mišo Krstičević i Ivica Puljak, zatim Tomislav Šuta i Damir Krstičević iz HDZ-a te Ivica Kukavica iz DP-a. Preostalih sedam čine HDZ-ovi Branko Bačić, Blaženko Boban, Mato Franković i Andro Krstulović Opara, slijede Mostovi Božo Petrov i Ante Kujundžić te DP-ov Stipo Mlinarić.