Svijet
UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je kako će njegova zemlja poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici koja bi se trebala naći pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, čemu se oštro protive predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

“Francuska nije zaboravila više od 8000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni", rekao je Macron u videoporuci, objavljenoj samo dva dana nakon što je u Parizu razgovarao s Vučićem, koji je tada izjavio kako je "sretan zbog rezultata razgovora". Vučić, očekivano, usvajanje te rezolucije opisuje kao veliku urotu Zapada protiv Srbije i Republike Srpske. U četvrtak se u Beogradu sastao s Dodikom, te su najavili "dramatične dane" ako se rezolucija donese - Vučić je priznao kako nema posebnih izgleda spriječiti njezino usvajanje. "Ne vidim nikakav smisao da Republika Srpska nakon usvajanja rezolucije ostane u sastavu BiH", kazao je pak Dodik. Vučić je dodao kako je "molio ljude u RS-u" da još jednom razmisle o svojim odlukama. Kaže da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama u vezi s tom rezolucijom.

U radnoj verziji rezolucije poziva se članice UN-a da odbace pokušaje nijekanja karaktera tog zločina, da se 11. srpnja proglasi danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, počinitelji koji su još na slobodi kazne i da se pronađu posmrtni ostatci još oko 1000 ubijenih za kojima se traga. Osuđuje se svako veličanje osuđenih za ratne zločine i genocid, no nigdje u tekstu ne spominju se Srbija ili RS.

Inicijatori su rezolucije, koja je kao prijedlog poslana na raspravu, Njemačka i Ruanda, a pridružilo im se 15 uglavnom najutjecajnijih zapadnih država i Turska. Odluka o prihvaćanju očekuje se 2. svibnja. H
Najčitanije iz rubrike