Regija
JAVNA TRIBINA HVIDR-E SLATINA

Veteranski centri - usluge koje pružaju, tko ih može koristiti
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Usluge rehabilitacije mogu koristi svi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji
NOVA BUKOVICA - U dvorani mjesnog doma u Novoj Bukovici nedavno je održana javna tribina “Promocija veteranskih centara”, koju je organizirala Udruga HVIDR-a Slatina u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Općine Nova Bukovica.

Moderator tribine bio je predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Virovitica Marina Kraljić prezentirala je rad veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru, a policijska službenica za nadzor i planiranje za prevenciju PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić predstavila je projekt “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta” i web-stranicu Web Heroj.

Nenad Križić zahvalio je Vladi i nadležnim ministarstvima za brigu o braniteljskoj populaciji, koja se posebno ogleda u dosad izgrađenim veteranskim centrima, kao i planiranoj gradnji centara u Virovitici i Osijeku.

Marina Kraljić pojasnila je da se u veteranskim centrima pružaju usluge psihosocijalne pomoći i podrške, kineziološkog programa i fizikalne rehabilitacije, radne terapije, rekreacijsko-sportske usluge, duhovne obnove, program očuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, primarne pravne pomoći iz područja braniteljskih prava, suradnje s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, kao i očuvanja i promicanja zdravog načina života. Veteranski centri pružaju mogućnost korištenja usluga kroz program smještaja, što znači korištenje usluga 24 sata dnevno, ili boravka, što znači korištenje usluga tijekom dana bez noćenja u centru.

Potencijalni su korisnici usluga veteranskih centara svi hrvatski branitelji, članovi njihove uže i šire obitelji te obitelji smrtno stradalog, nestalog i umrlog hrvatskog branitelja, ali i civilne žrtve Domovinskog rata, kao i osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradali pirotehničari te članovi njihove uže i šire obitelji. Svi oni mogu usluge veteranskih centara koristiti svake druge godine, a osobe s 80 posto i većom invalidnošću mogu ih koristiti svake godine. Osim troškova putovanja pri dolasku i odlasku, korištenje centara potpuno je besplatno.

P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

2

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara