Svijet
ŽELE PROGLAŠENJE PRIRODNE KATASTROFE

Italija se bori sa sušama i zagađenjem na sjeveru
Objavljeno 21. veljače, 2024.
I dok se sjever Italije već danima suočava sa smogom, jug Italije, a posebno Sicilija i Kalabrija, pogođen je sušom

Smog guši Milano, Siciliji nedostaje vode, a proizvodnja vina u Pijemontu je usporila - izostanak kiše diljem Italije pogoršao je zagađenje i izazvao suše u toj zemlji, piše France Presse. U utorak je vozilima koja najviše zagađuju zrak zabranjena vožnja u Milanu i u još osam gradova u Lombardiji. Ta je odluka donesena zbog visokog zagađenja zraka u toj bogatoj industrijskoj regiji sjeverozapada Italije. "Razine smoga doista su postale nepodnošljive", rekao je za Sergio (60), koji živi u Milanu.- Nebo je sivo čak i kad nema oblaka. Kvaliteta zraka u Milanu nikad nije bila dobra, no sad je grozna - kazao je 22-godišnji Paolo Ciacco, koji zbog toga nosi masku. Sjever Italije dugo se smatra jednom od najzagađenijih regija Europe. Problem Lombardije je dijelom geografski - smještena je između planina, zbog čega nije dovoljno prozračena. Nevladine ekološke organizacije pak optužuju vlasti da koriste taj argument kako bi opravdale lošu kvalitetu zraka i da ne moraju ništa poduzeti.

Diljem Italije zabilježena je suša zbog nedostatka padalina, posebno na planinama. Količina vode pohranjena u snježnom pokrivaču prema istraživačkom institutu CIMA ovog je mjeseca manja 64 posto u odnosu prema prošloj godini. Izostanak kiša pogoršava već tešku situaciju nakon što su toplinski valovi 2023. ispraznili rezerve i povećali potrošnju vode. Sicilija je zbog suše proglasila prirodnu katastrofu, a na Sardiniji se poljoprivrednici smiju koristiti minimalnom količinom vode.

Pijemont, regija na sjeverozapadu Italije, zatražila je u petak od ministarstva poljoprivrede da također proglasi prirodnu katastrofu. H
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana