Dome slatki dome
MALE SOBE SA STILOM

Zanimljiva deka, svijetle boje i skriveni kabeli
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Neovisno o odabiru kreveta, kvaliteta madraca ono je što utječe na kvalitetu sna

Ako imate malu spavaću sobu koristite se svijetlim bojama jer prostoriju čine većim. Možete kombinirati i više boja, pravilnim slaganjem možete učiniti da soba izgleda dulja. Zrcala su najbolja optička iluzija za male spavaće sobe. Upotrijebite veliko zrcalo na vratima ili na nekom od užih zidova ili više manjih zrcala.Na zidu


Kada kupujete namještaj, neka što više komada ima nogice, tj. bude odignuto od poda. Iskoristite mogućnosti multifunkcionalnog namještaja. Osim plakara, odlična mjesta za ostavljanje stvari su prostor ispod kreveta, tabure ili kovčeg u podnožju kreveta. Svakih nekoliko mjeseci pospremajte dodatne skladišne prostore, ostave i bacite sve ono što ne upotrebljavate. Iskoristite različite tipove rasvjete - podne ili stolne lampe, u sobi treba vladati intimna i opuštajuća atmosfera i nema potrebe za jakim osvjetljenjem. S obzirom na to da nemate previše mjesta gdje se možete poigrati idejama, dobro je da vaš krevet prekrijete zanimljivim prekrivačem, dekama ili plahtama. Izaberite dezen koji će pratiti boju vaših zidova ili namještaja. Izbjegavajte sitne dezene. Bolje je upotrijebiti jednu veću sliku nego više manjih. Nemojte male spavaće sobe pretrpavati elektronskim uređajima i kabelima. Sve kabele uredno sakrijte plastičnim kanalicama. Ako imate televizor u spavaćoj sobi a ne možete ga sakriti u plakar ili komodu, iskoristite zidne nosače kako bi zauzeo što manje prostora.

Neovisno o odabiru kreveta, kvaliteta madraca ono je što utječe na kvalitetu sna. Zbog svega toga njegovoj kupnji treba pristupiti vrlo odgovorno. Prije odabira samog madraca nužno je pravilno definirati duljinu, širinu i visinu kreveta. Za starije se osobe preporučuje viši krevet, što se postiže samom konstrukcijim kreveta ili visinom madraca. Kvaliteta konstrukcije, kao podloge madracu, treba biti takva da ne dolazi do škripanja ili ljuljanja kreveta, jer to može narušiti kvalitetu spavanja. Madrac ne bi trebao biti kraći od 200 cm kada govorimo o odraslim osobama, a 190 cm preporučuje se samo osobama nižeg rasta.

Udobnost


Položaj čovjeka dok leži treba biti takav da kralježnica zadržava svoj prirodni S-oblik. Madrac treba omogućiti da ramena i zdjelica potonu niže od ostatka tijela. Važno je da madrac to svojstvo trajno zadrži, jer tek tada će biti spriječeni bolovi u leđima i loše držanje. U odabiru bračnog madraca preporučljivo je da je sastavljen od dva dijela. Budući da se radi o dvije osobe, različitih težina, nemoguće je jednim madracem ispuniti sve potrebne zahtjeve kvalitete. Latofleks-letvice imaju važnu ulogu u postizanju kvalitete spavanja. Zona ramena i prsnog koša mora imati mogućnost promjene tvrdoće. Nakon prvih nekoliko dana od kupnje novog madraca poželjno je regulirati letvice. Mogućnost reguliranja naslona za glavu i oslonca za noge uvelike će pridonijeti kvaliteti odmaranja i sna. To je osobito važno za bolesne osobe, koje puno vremena provode u krevetu. Mehanizam treba biti takav da s vremenom ne dolazi do oštećenja madraca zbog pomaka. Pretpostavlja se da se svaka osoba tijekom noći okrene bar 20 puta. Stoga je kvaliteta madraca čvrsto vezana i uz njegovu dugotrajnost. J.Kn.
Osim plakara, odlična mjesta za ostavljanje stvari su prostor ispod kreveta, tabure i kovčeg u podnožju kreveta

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna