Autoglas
PREMIJERA: TOYOTA YARIS

Maleni automobil, ali s velikim performansama
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Novi “Hybrid 130” s petom generacijom Toyotine hibridne tehnologije dostupan je kao standard u Premiere Edition i GR Sport razini opreme

Stigao je osvježeni Yaris. Najnovija generacija Toyotina hibridnog električnog hatchbacka uživa velik uspjeh od lansiranja 2020. godine. Nova ponuda temelji se na prijašnjim Yarisovim postignućima, ali prihvaćajući nove tehnologije kako bi ponuda postala još uvjerljivija. Performanse, sigurnost i stil pomno su ispitani kako bi se osiguralo da model ostane vodeći igrač u visoko konkurentnom B-segmentu u Europi.Ključna ažuriranja uključuju dodatni, snažniji novi hibridni električni pogonski sklop; važne nove i poboljšane značajke sigurnosti i pomoći vozaču; te potpuno nove instrumente za vozača i multimedijski sustav koji iskorištavaju potencijal digitalne tehnologije.

Izrađen u Europi za europske kupce, novi Yaris učvršćuje reputaciju modela nagrađivanu za inovaciju i izvrsnost u dizajnu i inženjeringu malih automobila. Novi Yaris kupcima nudi opciju novog, snažnijeg potpuno hibridnog električnog pogona, "Hybrid 130", koji ima prednosti pete generacije Toyotine hibridne tehnologije za postizanje oštrijeg ubrzanja, povezano s temeljno okretnim karakterom automobila.

Perfomanse


To je profil performansi koji je sve više prioritet kupcima B-segmenta, a većini kupaca hibrid je glavni razlog za kupnju. Potpuno hibridni 1,5-litreni električni sustav ima sjajne rezultate od svog lansiranja, utemeljen na vodećoj učinkovitosti goriva i emisija te sposobnosti da ide dalje i duže u potpuno električnom EV načinu rada. Te se kvalitete održavaju i rekonstruiraju za povećanje učinka.

Ključna promjena je uvođenje novog hibridnog sklopa mjenjač-diferencijal sa snažnijim električnim motorom-generatorom (povećanje snage sa 59 kW na 62 kW), zajedno s prilagodbama softvera i hardvera u jedinici za upravljanje snagom (PCU). Rezultat je povećanje ukupne snage sustava od 12 %, sa 116 DIN hp/85 kW na 130 DIN hp/96 kW.


Toyota također transformira korisničko iskustvo novog Yarisa s digitalnom tehnologijom proširujući se od informacija za vozača do zabave i povezivosti u vozilu, pa čak i pristupa vozilu. Ovisno o razini modela, ugrađen je digitalni zaslon s instrumentima za vozača od 7 ili 12,3 inča. Oba imaju oštro definiranu grafiku u boji, koja se lako čita u svim uvjetima osvjetljenja. Verzija od 12,3 inča može se prilagoditi vozačevim željama za sadržaj informacija i stil prezentacije. Postoji 12 opcija uzorka prikaza, s lijevim, središnjim i desnim zaslonom s više informacija. Daljnja prilagodba omogućena je izborom od četiri teme zaslona – Casual, Smart, Tough i Sporty – i jednim, dva brojčanika ili bez njega.

Novi Yaris predstavlja najnoviji multimedijski paket Toyota Smart Connect, dizajniran za lakše, intuitivnije upravljanje sučeljem koje brzo reagira. Uključuje pristup navigacijskom sustavu temeljenom na oblaku, koji pomaže osigurati vremenski učinkovito planiranje putovanja s najnovijim informacijama o rutama, događajima u prometu i kašnjenjima.

Yarisova digitalna preobrazba uključuje novu značajku Smart Digital Key, koja je standardna u Premiere Edition i opcija za modele GR SPORT i Mid grade. Povezano s Toyotinom aplikacijom MyToyota, to omogućuje da do pet korisnika pristupi vozilu svojim pametnim telefonom. Dizajniran je za potpunu praktičnost: možete zaključati, otključati ili pokrenuti vozilo bez potrebe da vadite telefon iz torbe ili džepa.

Sve za sigurnost


Sadašnja generacija Toyote Yaris dizajnirana je od samog početka s ciljem da bude lider u segmentu glede sigurnosti, opremljena bogatom opremom za aktivnu i pasivnu sigurnost.

Toyota T-Mate obuhvaća sve napredne značajke koje novi Yaris čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje, značajke koje su s novim i poboljšanim funkcijama postale učinkovitije nego ikad prije. To uključuje najnoviju generaciju sustava pomoći u vožnji Toyota Safety Sense. Linija Yarisa ima novi vrhunski model u obliku Premiere Edition, verzije koja ide do maksimuma glede specifikacije opreme, a pokreće je isključivo novi pogonski sklop "Hybrid 130".

Milan Bugarić
MIŠIĆAV IZVANA, PROSTRAN IZNUTRA
Yaris je zadržao mišićave, agilne linije koje ga izdvajaju iz konkurencije, sa sportskim profilom koji projicira energiju i dinamiku. Iako su visina i duljina kompaktne, auto ima relativno dugačak međuosovinski razmak i širok prednji dio. To čini kabinu prostranom i pruža solidan položaj na cesti. Proporcije su idealne za urbane ulice i uska parkirna mjesta, s kratkim prevjesima i kompaktnim krugom okretanja od 5,2 m (modeli sa 16-inčnim kotačima). Interijer odiše kvalitetom i osjećajem prostranosti. Fokus je na osjetilnoj privlačnosti sa skladnim linijama i elementima mekim na dodir, kao što su podstavljena armaturna ploča i umetci na ploči vrata od filca. Raspored se razlikuje po nisko postavljenoj haubi za kućište s instrumentima za vozača, širokoj središnjoj konzoli i sportskom upravljaču.

YARIS GR SPORT IMA PREDNOST
Za kupce koji traže sportski stil GR SPORT ima ekskluzivne 18-inčne strojno obrađene aluminijske naplatke s istaknutim crvenim dekorativnim linijama, prednja sportska sjedala s crvenim presvlakama i ukrasnim šavovima, sportske papučice, perforirane kožne obloge upravljača i GR oznake na sjedalima, gumbu za pokretanje i upravljaču. Vanjska boja Dynamic Grey također je ekskluzivna, s oznakama GR SPORT na prednjem i stražnjem dijelu automobila.