Osijek
ODJECI TJEDNA KARIJERA NA FFOS-U

Karijera počinje već na fakultetu - nekad ti nađeš nju, nekad ona tebe
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
Nove generacije prepoznaju karijere i izvan okvira akademskih naziva koji će im pisati na diplomama

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku nedavno je održan Tjedan karijera s motom "FFOS for Career". Moto nije slučajno na engleskom jeziku, jer je Tjedan ugostio i nekoliko predavača na prevoditeljskim studijima iz Europe, pa i cijelog svijeta. Moto nije slučajno ni samo poruka kako je upravo Filozofski fakultet u Osijeku mjesto s kojega će studenti krenuti graditi svoje karijere, nego i mjesto koje teži postati visokoškolskom ustanovom na čija će vrata poslodavci rado pokucati u potrazi za kvalitetnim mladim ljudima i stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti.Centar za karijere


Ovaj je Tjedan karijera prvi veliki karijerni tjedan koji je organizirao Centar za karijere FFOS-a, koji je ovim događajem izišao iz okvira karijernih događanja na Fakultetu. Centar za karijere okuplja uz voditelja Centra (Narcisa Vrbešić-Ravlić, mag. iur., spec. iur., pred., nap. ur.) i Povjerenstvo za karijerno savjetovanje te Savjet za karijere, zaposlenike fakulteta koji u Centru nisu zaposleni, nego rade kao skupina koja je i ovaj zahtjevni projekt organizirala dobrovoljno i uz puno entuzijazma. Važno je spomenuti da su kao aktivni sudionici svih tijela u Centru, kao i svim tijelima fakulteta, zastupljeni studenti te su jednako tako sudjelovali u organizaciji i realizaciji Tjedna karijera. Uz puno vjere da rad Centra može doista biti temelj budućih karijera i spona prema poslodavcima, Tjedan karijera i organiziran je zbog studenata i za studente Filozofskog fakulteta.

Planiranje Tjedna karijera krenulo je prije pola godine kada su na sastanku Centra za karijere Povjerenstvo i Savjet podržali ideju o organizaciji Tjedna karijera, pitajući se tada hoće li imati dovoljno aktivnosti, s obzirom na nepravedno zapostavljeni status Fakulteta iz područja prije svega humanističkih, ali i društvenih znanosti. Tako je odlučeno da treba stati nakraj neopravdano uvriježenom mišljenju da se studenti Filozofskog fakulteta nemaju gdje zaposliti i da ih nakon završetka ne čeka svijetla budućnost. Baš to je bio okidač da pokažemo gdje naši studenti mogu biti zaposleni i graditi potpuno nepredvidljive i vrijedne karijere. Krenulo se stoga optimistično i ambiciozno u planiranje aktivnosti Tjedna, u namjeri da se pokaže kako su fakultet i njegovi nastavnici dobar temelj za gradnju karijera.

Nakon polugodišnjeg zahtjevnog, ali inspirativnog planiranja Tjedan karijera FFOS-a okupio je 43 predavača iz svih područja studija Fakulteta i 20 izlagača koji su se predstavili prvog dana Tjedna karijera na štandovima kao poslodavci s kojima fakultet već surađuje i poslodavci s kojima je suradnja dogovorena za budućnost. Uspostavljena je vrlo velika i kvalitetna baza suradnje s predavačima među kojima su i oni koji su tijekom Tjedna prvi put došli na FFOS. Kažu, ne i posljednji put, jer su shvatili da je Filozofski fakultet u Osijeku rasadnik mnogih traženih studija i kvalitetnih mladih ljudi. Ono što je ovim Tjednom poručeno je da nove generacije prepoznaju karijere i izvan okvira svojih akademskih naziva koji će im pisati na diplomama i da karijere počinju baš sada, dok još studiraju, ali i da karijere ponekad nađu njih.

Tjedan karijera svečano je otvoren u nazočnosti predstavnika Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka (koji je ujedno bio i pokrovitelj Tjedna karijera) te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlade Guberca.

Motivirajuća predavanja


U Tjednu karijera sudjelovali su bivši studenti FFOS-a, jednako kao i sadašnji, zaposlenici, ali i mnogi predavači koji su svojim iznimno motivirajućim predavanjima dali naslutiti da se raduju suradnji sa studentima. Sudjelovale su i izlagale i udruge, ali i javne ustanove. Našla se tu i bivša studentica Mirna Matković, koja vodi najveći ženski portal u Hrvatskoj Ženski recenziRAJ, iznimno motiviraćuje predavanje održao je i intendant HNK-a u Osijeku Vladimir Ham, a Tjedan je završen predavanjem Ivane Crnoja iz udruge Pobjede čija je predsjednica bivša studentica FFOS-a. Među izlagačima i predavačima našli su se i predstavnici ustanova kulture poput Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, GISKO-a i MLU-a, svoje su mjesto u rasporedu Tjedna našle i mnoge IT tvrtke, prevoditeljske kuće, škole stranih jezika, ali i banke, Hrvatski zavod za zapošljavanje i CISOK. Sudjelovalo je i mnogo drugih predavača koji su samo zbog Tjedna karijera doputovali u Osijek, stoga je bilo predavanja za svakog studenta. Bilo je predivno vidjeti iste studente na nekoliko predavanja, to je i dalo smisao ovom Tjednu.

Sva su predavanja bila iznimno dobro posjećena, a nakon završenog Tjedna karijera dojmovi su više nego pozitivni, pristižu pohvale gostujućih predavača i izlagača, publike iz raznih ureda Sveučilišta, nastavnika, ali i one najvažnije - pohvale studenata. Stoga idemo dalje, ideja ne nedostaje i već se zapisuju nove ideje i popis predavača i izlagača za novi Tjedan karijera. Fakultet je još jednom pokazao da ima snage ostati i biti ono što se od jednog filozofskog fakulteta i očekuje: zamašnjak novih ideja, kreator naprednih shvaćanja i znanja, temelj humanizma u svakome pogledu i smjeru te dobar vjetar u leđa svojim studentima.

Narcisa Vrbešić Ravlić
POZORNOST STUDENTIMA S INVALIDITETOM
Posebnost Tjedna karijera na koju je fakultet iznimno ponosan predavanje je namijenjeno karijerama studenata s invaliditetom koje je organizirano u suradnji s Uredom pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a održao ga je Mario Burek, savjetnik pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Filozofski je fakultet već otvorio vrata ljudskim pravima u najširem smislu i s obzirom na to da je voditeljica Centra za karijere ujedno i specijalistica ljudskih prava, a FFOS ima i svoje Povjerenstvo za studente s invaliditetom. Dakle, ova je tema bila samo logičan nastavak fakultetske politike prema ranjivim skupinama. Na ovom su predavanju predstavljene mogućnosti zapošljavanja i karijera studenata s invaliditetom, a na predavanje su pozvani predstavnici uprava, studentskih referada, karijernih savjetnika sa svih sastavnica Sveučilišta, Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta i naravno, studenti s invaliditetom sa svih fakulteta. Pitanja za savjetnika Marija Bureka nije nedostajalo, a FFOS je obećao biti sponom za nove aktivnosti karijera studenata s invaliditetom i izvan Tjedna karijera.

Možda ste propustili...

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca