Autoglas
VOLJELI GA ILI NE

Musk predstavio Cybertruck, terensko vozilo budućnosti
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Za Muska ovo vozilo nije ružno - budućnost će konačno biti nalik na budućnost

Milijarder i investitor Elon Musk predstavio je u četvrtak, uz veliku pompu, Cybertruck, električni pick-up futurističkog dizajna svoje tvrtke Tesla za koje je već stiglo milijun rezervacija. Uz preglasnu glazbu i uzbuđenu publiku milijarder je poput rock-zvijezde stigao u kožnoj jakni za upravljačem svog Cybertrucka u sjedište Tesle u teksaškom gradu Austinu. "Mislim da je ovo naš najbolji proizvod", rekao je Elon Musk i pohvalio se, "to je najizuzetniji objekt na cesti. Budućnost će konačno biti nalik na budućnost".

Cybertruck je križanac između modela iz filma "Blade Runner" (1982.) i modela "Wet Nellie", amfibije viđene u filmu "Špijun koji me volio", rekao je Elon Musk. "Bolji je od pick-upa i bolji od sportskog vozila, on je sve u jednom", opisao je vlasnik ne štedeći na hvalama performansi svog vozila. Musk je priredio velik spektakl za promociju: pucanje iz strojnice na vrata vozila koje nije ostavilo rupe, utrka s Porscheom 911 (u kojoj je pobijedio), vuča građevinskog stroja ili raketnog reaktora. Međutim, tržište električnih pick-up vozila već je konkurentno i na njemu će se Muskovo vozilo morati boriti s modelima konstruktora kao što su Rivain, General Motors ili Ford.


Prije nešto više od 18 mjeseci Ford je predstavio F-150 Lightning, električnu verziju svog najprodavanijeg vozila u Sjedinjenim Državama. Američko tržište jako cijeni pick-up vozila i na njemu konstruktori ubiru najveće marže. Temeljni model Cybertrucka prodaje se po cijeni od 60.990 dolara, znatno više od F-150 Lighhtning koje se može kupiti za 50.000 dolara. Tesla sada predlaže i dvije skuplje varijante: prvu za 79.990 dolara, a drugu za 99.990 dolara, i ta najskuplja može dosegnuti 210 km/h, ima autonomiju vožnje 515 km te kapacitet vuče od pet tona.


Na predstavljanju u četvrtak kupci su već potpisali narudžbe praćeni ovacijama publike. Neki stručnjaci procjenjuju da bi prodaja Cybertrucka, zbog njegova neobičnog izgleda, mogla biti slabija od drugih modela takve vrste, no rezervacije po cijeni od 100 dolara već su nadmašile milijun. Elon Musk predviđa dosegnuti godišnju proizvodnju od 250.000 vozila u 2025. godini.

Karoserija vozila sastavljena je od inoksa kako bi bilo čvrsto. "Vozilo izgleda cool, ali ga je izuzetno teško konstruirati", kaže Art Wheaton, stručnjak za prometnu industriju na sveučilištu Cornell. Zbog toga Wheaton sumnja da će Cybertruck postići veliku prodaju, upravo zbog svog dizajna. H
VOZILO KOJE NEMA NIJEDNE OBLINE
Riječ je o pick-upu koji ima uistinu ekstreman dizajn, posebice jer nema nijedne obline na karoseriji. Kada su prije nekoliko godina puštene u javnost prve skice budućeg Cybrtrucka, ljubitelji automobilizma bili su u šoku, i malo je tko vjerovao da će doći do serijske proizvodnje ovog futurističkog čuda. No kada je Elon Musk u pitanju, ona su moguća, pa ne bi bilo čudno da Cybertruckove uskoro u povećem broju vidimo na cestama. Pa i našim, zašto ne, čuda su moguća!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana