Osijek
USVOJEN JE PRORAČUN GRADA OSIJEKA

Racionalnost uz nastavak
realizacije bitnih projekata
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Grad Osijek ukidanje prireza 2024. neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak

Iako je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća obilovala zanimljivim točkama, a i ponudila je zanimljiv uvodni set vijećničkih pitanja, dominantna točka bila je ona o usvajanju proračuna za iduću godinu u iznosu od 140 milijuna eura.Predstavljajući vijećnicima novi proračun, gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako ovaj proračun karakterizira racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda uz nastavak oslanjanja na europska sredstva kod financiranja strateški važnih projekata. Istaknuo je kako će proračun omogućiti visoku razinu i kvalitetu javnih usluga te daljnji gospodarski napredak.

- Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće, na što smo izuzetno ponosni. To smo mogli omogućiti našim sugrađanima jer smo ove dvije godine vodili pametnu i racionalnu financijsku politiku - poručio je Radić. Kao neke od projekata koji se planiraju realizirati naveo je uređenje kompleksa Gradski vrt s izgradnjom perivoja, izgradnju nove gradske knjižnice, uređenje najužeg središta grada te središta Gradske četvrti Retfala, obnovu zgrade i revitalizaciju parka Zrinjevac, uređenje tržnice, izgradnju biciklističkih staza u Tenji, Josipovcu i Donjem gradu, izgradnju sportsko rekreacijske infrastrukture oko bajera na području grada, rekonstrukciju i obnovu Hrvatskog narodnog kazališta, nabavku električnih autobusa za prijevoz djece te revitalizaciju dijela prostora bivše tvornice OLT.

Neki od strateških projekata koji će se također realizirati u idućem trogodišnjem razdoblju su druga faza rekonstrukcije kupališta Copacabana vrijedna sedam milijuna eura te završetak izgradnje triju i rekonstrukcije dvaju dječjih vrtića ukupno vrijedne 7,8 milijuna eura.

U idućoj godini kreće se i u energetsku obnovu vrtića, jaslica i kuhinje na Mačkamami vrijednu 2,1 milijun eura, a planirana je i izgradnja Centralne kuhinje vrijedna 2,7 milijuna eura kojom bi se osigurala priprema kvalitetnog obroka za sve osječke osnovnoškolce. Grad uvodi i mjeru nagrađivanja izvrsnosti učenika, njihovih nastavnika mentora te najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. U sljedećem razdoblju Grad planira uložiti i pet milijuna eura za izgradnju Doma za umirovljenike čime bi se povećali smještajni kapaciteti na području Osijeka za najstarije sugrađane, a planira se i uređenje odmarališta Omišalj, koje bi uz osnovnoškolce, također koristili i umirovljenici.

Gradonačelnik Radić izvijestio je kako je proračunom za sljedeću godinu osigurano milijun eura za sufinanciranje uređenja pročelja zgrada u privatnom vlasništvu. Predviđen je i niz socijalnih mjera usmjerenih na sve skupine društva, poput uskrsnica i božićnica djeci korisnicima osobne invalidnine, što se uvodi prvi put, kao i sredstva za sufinanciranje troškova prijevoza djece s teškoćama u razvoju na terapije. Osim povećanja novčanih iznosa za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, onima s malim mirovinama osigurat će se i sufinanciranje obroka. Također će porasti i naknade za novorođenu djecu.

Govoreći o zdravstvu, gradonačelnik je izvijestio vijećnike kako je Vlada prihvatila njegov amandman da se 600 tisuća eura izdvoji iz državnog proračuna za borbu protiv komaraca u Osijeku. Svoje izlaganje Radić je zaključio najavom kako ni iduće godine Grad Osijek ne planira kreditno zaduženje.

Većinom glasova proračun je usvojen.

Dario Kuštro
NOVA UZ PARNI VALJAK
Osječani i njihovi gosti će u Novu godinu ući uz nastup legendarne hrvatske grupe, uz koju je veselje zagarantirano - Parnog valjka! Na samom početku sjednice Gradskog vijeća izvijestio je o tome gradonačelnik Ivan Radić. Doček će biti organiziran u Tvrđi, na Trgu Vatroslava Lisinskog. Ondje će, uz Miju Dimšić, biti organiziran i dječji doček Nove godine. Osijek se ove godine priključio skupini gradova koja na prijelazu između dviju godina neće imati vatromet.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u progodi obilježavanja Dana Grada održat će se u ponedjeljak u 11 sati u HNK-u. Najavljen je i dolazak Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH.

Možda ste propustili...

USPJEH ŠAHOVSKOG KLUBA FERIT OSIJEK

Izborili se za završnicu državnog Kup natjecanja

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

UDRUŽENJE STANARA GRADA OSIJEKA BIRA NOVO RUKOVODSTVO

Izjasnite se o stanovanju u zgradama